1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avaruus

Saturnuksen salaperäinen kuusikulmio muutti yllättäen väriä – tutkijat ymmällään

NASA:n Cassini-luotaimen kuvista ilmenee, että kuusikulmion väri on muuttunut vain neljässä vuodessa.

avaruus
saturnus
Saturnuksen napa-alue sinisenä vuonna 2013 ja kullan värisenä nyt.NASA

Saturnuksen pohjoisnavan ympärillä sijaitseva massiivinen kuusikulmio on tutkijoiden ihmetykseksi muuttanut lyhyessä ajassa väriään. Kuusikulmio oli vielä neljä vuotta sitten sinertävä, mutta nyt se on muuttunut kullanväriseksi.

Lähes 30 vuotta sitten havaittu kuusikulmio on halkaisijaltaan noin 32 000 kilometriä. Ilmiö näyttäisi kiertävän keskustaansa kuta kuinkin samaa vauhtia kuin itse planeetta pyörii akselinsa ympäri.

Ilmiön koon ja liikkeiden perusteella on arvioitu, että kyseessä on laaja pilvimuodostelma, jonka aiheuttaa planeetan pohjoisnavalla puhaltava hirmumyrsky. Myrskyn arvellaan olleen olemassa vuosikymmeniä, jos ei peräti vuosisatoja.

Kyse valon lisääntymisestä vuodenaikojen vaihtuessa?

Yhdysvaltain Voyager- ja Cassini-luotaimet ovat tutkineet kuusikulmiota. Juuri Cassinin kuvista havaittiin, että kuusikulmion väri on muuttunut marraskuun 2012 ja syyskuun 2016 välillä.

Parhaana arviona värinmuutoksen syyksi arvellaan Saturnuksen vuodenaikojen vaihtumista.

Ensi toukokuussa Saturnuksessa koetaan kesäpäivän seisaus, ja sinisen muuttuminen kohti kultaa saattaa johtua kemiallisten reaktioiden tuottaman usvan lisääntymisestä Saturnuksen pohjoisessa kaasukehässä. Saturnuksen vuosi kestää 29 Maan vuotta, ja vuodenajat vaihtuvat noin seitsemän Maan vuoden välein.

Pohjoisen pallonpuoliskon talven aikana tämä usva hävisi pohjoisesta kaasukehästä. Vuoden 2009 elokuussa Aurinko oli suoraan Saturnuksen päiväntasaajan yläpuolella, ja siitä lähtien, auringonvalon lisääntyessä, usvaa on syntynyt myös kuusikulmion sisäpuolella.

Sciencealert-sivuston artikkeliss (siirryt toiseen palveluun)a selityksen todetaan olevan lähinnä valistunut arvaus. Nasa tutkii edelleen ilmiötä ja eri teorioita sen syistä.

Lue seuraavaksi