Brittihallitus antoi luvan Heathrow'n kiistellylle kolmannelle kiitotielle

Päätös on brittihallituksen viesti siitä, että kaupankäynti ja turismi jatkuvat EU-eron jälkeenkin ja Heathrow säilyy kansainvälisenä solmukohtana.

Heathrow’n lentoasema
British Airwaysin kone hyvin matalalla kattojen päällä.
Matkustajakone lähestyy Heathrow'ta Länsi-Lontoon kattojen yli.Hannah McKay / EPA

Britannian hallitus on antanut luvan Heathrow'n lentokentän pitkään kiistellylle lisäkiitotielle, jota arvostelijat ovat kritisoineet melun ja ilmasaasteiden lisääntymisestä. Kiitotien alta on myös purettava asuntoja taajaan asutetusta Länsi-Lontoosta.

Hallituksen mukaan päätös alleviivaa sitä, että Britannia on vastakin talouden ja turismin keskus. Hallituksen laskelmien mukaan kolmas kiitotie tuo Britannian taloudelle 69 miljardin euron hyödyt. Uusia työpaikkoja hallitus laskee syntyvän 14 vuoden aikana jopa 77 000.

– Hallituksen tämänpäiväinen päätös on todella merkittävä. Olen ylpeä siitä, että vuosien keskustelujen ja viivästysten jälkeen tämä hallitus tekee ratkaisun, joka takaa Britannian aseman kansainvälisessä lentoliikenteessä, sanoi liikenneministeri Chris Grayling.

Päätös on kuitenkin vasta ensi askel kohti uutta kiitotietä, ja vahvaa vastarintaa on edelleen odotettavissa jopa hallituksen sisällä. Ulkoministeri Boris Johnson ja opetusministeri Justine Greening kuuluvat kiitotien vastustajiin.

Ympäristöväki valmis oikeustaisteluun

Liike-elämän edustajat ovat ajaneet Heathow'n lisäkiitotietä voimakkaasti aina vuodesta 2003 asti. Heidän mukaansa Lontoon viisi lentokenttää eivät nykyisellään kykene vastaamaan lisääntyvän liikenteen tarpeisiin ja se on Britannialle taloudelliseksi tappioksi.

Ympäristönsuojelijat muistuttavat, että jo nykyisellään Lontoon kentät rikkovat saasterajoituksia hyvin usein. Greenpeace-järjestön Britannian-johtaja John Sauven sanoo, että ympäristöväki on valmiina viemään kiitotiehankkeen oikeuteen.

Parlamentti pääsee ottamaan hankkeeseen kantaa äänestyksessä vuoden päästä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP