1. yle.fi
  2. Uutiset

Saab lupaa Suomelle laajaa teollista yhteistyötä hävittäjäkauppojen vastineeksi

Saabin konsernijohtajan Håkan Buskhen mukaan Gripen-hävittäjät voitaisiin koota Suomessa. Samalla Suomen osaaminen pääsisi maailmalle.

puolustuspolitiikka
Jas 39 Gripenin E-versio julkistettiin Linkopingissä toukokuussa 2016.
Ruotsalaisen Gripenin E -versio on yksi mahdollisuus Suomen Hornet-hävittäjien seuraajaksi.Anders Wiklund / EPA

Saabin konsernijohtaja Håkan Buskhe lupailee Suomen teollisuudelle ja tuotekehittelylle suuria mahdollisuuksia, jos Suomi päätyy Horneteille seuraajia valitessaan ruotsalaisiin Gripen-hävittäjiin.

– Gripenien lopullinen kokoonpano voitaisiin tehdä Suomessa. Lisäksi on paljon muitakin mahdollisuuksia esimerkiksi ohjelmistojen ja eri osakokonaisuuksien kehittämisessä, Buskhe sanoo.

Buskhen mukaan yhteistyön ei olisi tarkoitus pysähtyä Suomeen. Gripen-perheeseen liittyneiden kanssa yhteistä osaamista viedään myös muille markkinoille.

Buskhe mainostaa vielä, että tarkoitus on suunnitella yhteistyötä pitkäksi aikaa. Kyse ei olisi projektista, joka puretaan, kun koneet ovat käytössä: Buskhen mukaan muissa maissa teknologian siirtoon liittyvä yhteistyö on luonut ajan kuluessa tuhansia työpaikkoja.

Ideaa sovelletaan muun muassa Brasiliassa, joka on sopinut 36 hävittäjän kaupasta.

Buskhe tietää, että huoltovarmuus on Suomelle tärkeä kriteeri. Hän korostaa teollisen osaamisen kytkemistä puolustusvoimien osaamiseen.

– Sodan aikana on tärkeää, että koneet tunnetaan täysin ja mahdollisia vikoja pystytään korjaamaan.

Kisa Hornetien seuraajista käy kuumana

Hävittäjäkauppa käy jo kuumana, vaikka valinta on tarkoitus tehdä Suomessa vasta vuonna 2021. Valmistajien on kuitenkin jätettävä vastauksensa puolustusvoimien tietopyyntöön marraskuun 22. päivään mennessä.

Toukokuussa Saab esitteli uuden Gripen E -mallin näyttävästi. Koneen ensilento on tosin vielä tekemättä.

Vahvimpina kisaajina pidetään yhdysvaltalaista F35-hävittäjää ja Gripeniä. Amerikkalaiskoneiden puolesta puhuu esimerkiksi se, että nykyisiin, Yhdysvalloista tilattuihin Horneteihin on oltu erittäin tyytyväisiä.

Norja ja Tanska päätyivät hiljattain F35-koneisiin.

Saab esitteli tiistaina tammi-syyskuun tuloksensa. Myynti on kasvanut 15 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Konsernijohtajan mukaan epävarmuuden ja jännitteiden kasvu maailmalla lisää puolustusalan tuotteiden kysyntää.

Juttua korjattu 26. lokakuuta: Brasilia on sopinut 36:n eii 60 hävittäjän hankinnasta.

Lue seuraavaksi