7-vuotias Verner opetteli kulkemaan yksin kouluun – erityislapsi saa koulukyydin vain joka toinen viikko

7-vuotias Verner kulkee kouluun kahdesta eri osoitteesta joka toinen viikko. Koulutaksi vie hänet kuitenkin perille vain toisesta kodista.

koulukuljetus
Verneri Åman
Koulutaksi kuljettaa Vernerin kouluun vain isän luota Kivikosta. Antti Kolppo / Yle

Verner Åmanilla on kaksi kotia. Joka toinen viikko hän asuu isänsä kanssa Helsingin Kivikossa, joka toinen viikko äidin luona Viikissä. Verner on lievästi autistinen adhd-lapsi, ja tarvitsee siksi arjessa erityistä tukea. 7-vuotias tokaluokkalainen ei kuitenkaan saa kaupungin tarjoamaa koulukyytiä Pihlajiston kouluun molemmista kodeistaan. Laki ei nimittäin velvoita kuntia järjestämään koulukyytiä kahdesta osoitteesta, oli lapsi sitten erityislapsi, tai ei.

Koira
Italian ajokoira Neo ilostuttaa Vernerin ja Atron arkea Kivikossa.Antti Kolppo / Yle

Siksi Verner kulkee isän luota kouluun koulutaksilla, mutta äidiltä Viikistä hän on opetellut kulkemaan omatoimisesti bussilla.

– Onhan se aika stressaavaa. Täytyy murehtia ja stressata, pääseekö poika turvallisesti suojateiden yli. Liikennevalot kun ovat välillä pois päältä ja autot ajavat ihan miten sattuu, sanoo Vernerin isä Atro Åman.

Joissain kunnissa tilanne on parempi kuin Helsingissä: kunta kun voi pystyessään järjestää koulukyydit, vaikkei laki siihen pakota.

Verneri Åman
Verner opetteli ensin äidin kanssa kulkemaan bussilla kouluun. Nyt se sujuu jo itsenäisesti.Antti Kolppo / Yle

Atro Åman ei ole ainoa, jota epätasa-arvoinen tilanne ottaa päähän. Soittokierros yhdistyksiin ja keskustelu somessa kertoo, että monet muutkin erityislasten eronneet vanhemmat Suomessa ovat turhautuneita koulukyytijärjestelmän jäykkyyteen.

Monille aiheutuu myös huomattavasti vaikeampia tilanteita kuin Verner Åmanille, joka kykenee hyvinkin itsenäiseen toimimiseen jo nyt.

– Jos olisi haastavampi lapsi, niin se saattaisi tehdä toisen vanhemman kokonaan työkyvyttömäksi siksi, että hän joutuisi kuljettamaan lasta kouluun, Åman toteaa.

Atro Åman
Atro Åman on iloinen, että valtuustoaloitteen myötä koulukyytien järjestäminen Helsingissä helpottuu.Antti Kolppo / Yle

Helsingissä tilannetta on pyritty korjaamaan esimerkiksi valtuustoaloitteella, mutta toistaiseksi kyydit säilyvät ennallaan. Valtuustoaloite johti tänä syksynä kuitenkin siihen, että kun koulukyydin järjestäjiä kilpailutetaan seuraavaksi, selvitetään myös mahdollisuus kahden eri osoitteen tilanteiden korjaamiseen. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta keväällä 2018, jolloin erityislasten koulukuljetukset kilpailutetaan uudestaan.

Tällä hetkellä kaupungilla ei ole yksinkertaisesti varaa järjestää koulukuljetuksia kahdessa osoitteessa asuville lapsille. Helsingin koillisen perusopetuslinjan aluepäällikön Ulla-Maija Vähäsarjan mukaan lisärahan tarve kahden kodin kuljetuksille olisi vähintään 1,9 miljoonaa euroa vuodessa. Tarvetta kuitenkin olisi: pelkästään erityiskuljetuksen piirissä on Helsingissä yli tuhat oppilasta, joista joka neljäs asuu kahdessa eri osoitteessa.

– Nykytilanne on huono, mutta olen tyytyväinen siihen, että tulevaisuudessa tilanne aloitteen myötä ehkä paranee, sanoo Åman.

Verner on oppinut itsenäisen liikkumisen hyvin. Isänkin luota hän osaa aamulla lähteä oikeaan aikaan koulutaksin pysäkille kodin eteen ihan itsekseen. Isä kun on useimmiten taksin lähtöaikaan jo työmaalla.

Suuri arkea helpottava tekijä on Atro Åmanin mukaan myös se, että ex-puolisoon on hyvät välit.

– Jos jommallakummalla aikataulut menevät hankaliksi, niin joustamme puolin ja toisin. Vernerikin on hyvin oppinut kahden kodin tilanteeseen.

Juttua täydennetty 28.10.2016 klo 16:48. Lisätty arvio kahden kodin kuljetuksista kaupungille aiheutuvista kustannuksista.