Nyt hankkiudutaan turhasta tavarasta eroon - Kontti ja kirppikset kiittävät

Hyvin tuottavan kirppispöydän koostaminen on taitolaji. Hyväntekeväisyyteen viedessä kannattaa varmistaa lahjoitettavan tavaran moitteeton kunto.

Kirpputorit ja myyjäiset
SPR: Oulun Kontti on suosittu kierrättäjien keskuudessa
SPR:n Oulun Kontti on suosittu kierrättäjien keskuudessa.Salla Laurila / Yle

Ihmisten lisääntynyt into kierrätykseen näkyy sekä kirpputoreilla että lahjoituksina. Esimerkiksi SPR:n Oulun Kontin saamat tavara- ja vaatelahjoitukset ovat lisääntyneet. Myös kirpputorien kävijämäärät ovat kasvaneet.

Kierrätysilmiön taustalla on ihmisten halu päästä ylimääräisestä tavarasta eroon.

Näkisin että kaksi vuotta on ollut nousua koko ajan.

Juhani Porali

Oulussa kierrätysinto näkyy selvästi. Kirpputoreja on tullut lisää, mutta siitä huolimatta ainakin suosituimmilssa paikoissa myyntipöydät ovat käytännössä jatkuvasti loppuunvuokrattuina.

Paljekirppiksen toimitusjohtaja Juhani Porali näkee kierrätysinnon kasvun työssään.

– Näkisin että kaksi vuotta on ollut nousua koko ajan, että en tiedä milloin tulee nousun loppu, mutta se näkyy, että yhä suurempi porukka käy asioimassa kirpputorilla.

Kirppiskonkari osaa hankkiutua tavarasta eroon

Oululaiselle Kaisu Nevatalolle kierrättäminen ei ole trendi-ilmiön mukana tuoma harrastus, sillä hän on pitänyt myyntipöytää Oulun Paljekirppiksellä jo viiden vuoden ajan aina keväisin ja syksyisin. Konkari tietää kuinka ylimääräisestä tavarasta pääsee kirpputorilla eroon.

– Pitää olla hyvin harkitusti tuotteita. Ei saa olla liikaa, muttei liian vähäkään. Joka päivä täytyy käydä siivoamassa, tuoda lisää tavaraa ja viedä semmoisia tuotteita pois, jotka ei kerta kaikkiaan mene kaupaksi.

Pitää olla hyvin harkitusti tuotteita.

Kaisu Nevatalo

Helpoimmin ylimääräisistä vaatteita ja tekstiileistä pääsee eroon viemällä ne esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatekeräyslaatikoihin.

SPR:n Oulun Kontissa lahjoitusten määrä alkoi kasvaa selvästi vuosi sitten pakolaiskriisin myötä. Sen jälkeen lahjoitusten määrä on pysynyt huomattavan korkeana.

Lahjoitus voi kääntyä itseään vastaan

Likaisten ja rikkinäisten tuotteiden lahjoittaminen ei kuitenkaan kannata, sillä ne aiheuttavat SPR:lle vain kustannuksia. Sellaiset tuotteet, joita ei voida myydä Kontissa tai lähettää kansainväliseen apuun päätyvät energiajakeeksi eli poltettavaksi, kertoo Oulun kontti-päällikkö Vuokko Ryytty.

– On tosi tärkeää, että lahjoittaja miettisi, onko tuote sellainen minkä voisi lahjoittaa esimerkiksi ystävälle. Että se olisi hyväkuntoista ja sen voisi jälleenmyydä täällä suoraan.