1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parantala, Äänekoski

Edessä jopa viikkojen vedenkeitto – Äänekoskella vesijohtoverkoston saastuttanut virus erityisen sitkeä

Äänekosken eteläisten alueiden vesijohtoverkostosta löydetty virus kuuluu noroviruksiin, jotka tiedetään hyvin vastustuskykyisiksi. Mahdollisesti jopa viikkoja Honkola-Parantala -alueella jatkuvan vedenkeittokehotuksen vuoksi energiayhtiö on järjestänyt ympäri vuorokauden auki olevan vedenjakelupisteen.

Kuva: Antro Valo / Yle

Vesijohtoverkoston viruksen häätämiseksi kloorausta ja Honkola-Parantala -alueen vedenkeittokehotusta joudutaan jatkamaan todennäköisesti jopa viikkoja.

Aikaisemmissa tapauksissa vesijohtoverkostosta löydetty Sapo-virus on osoittautunut vastustuskykyiseksi jopa kloorille. Ympäristötoimenjohtaja Jukkala Lappalaisen mukaan asiaan on pyydetty neuvoja myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Saamamme tiedon mukaan kyseessä on hyvin kestävä ja pitkää puhdistusta vaativa virus. Vaaditaan nyt erityistä huolellisuutta, että ihmisten turvallisuus taataan.

Honkolaan on järjestetty korvaava vedenjakelupiste Syrjän Betonille, ja se on auki ympäri vuorokauden. Äänekosken Energia päättää lähiaikoina, onko vedenjakelupisteitä tarpeen lisätä.

– Jakelupiste sijaitsee Parantalan ja Hietaman puolessa välissä, ja vesi on hyvälaatuista, mutta nyt katsotaan, tarvitaanko pisteitä lisää, asiakkuuspäällikkö Ari Nyholm energiayhtiöstä sanoo.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen on kutsunut koolle työryhmän selvittämään kaupungin eteläisissä osissa tapahtuneen vesikriisin hoitoa. Tavoitteena on selvittää vesikriisin hoitamisen onnistumiset ja epäkohdat.

Työryhmään on kutsuttu edustajat Laukaan ympäristöterveydenhuollosta, Äänekosken Energia Oy:stä, Parantala–Honkola vesiosuuskunnasta sekä Äänekosken kaupungilta ja terveyspalveluista.  Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkona.