Saako menestyä monessa asiassa? Sami Hedberg: "Ehkä Suomessa ollaan vähän jäljessä"

Kun sosiaalisessa mediassa tulee ikäviä kommentteja, Sami Hedberg painaa tykkää-nappia.

Koomikko ja näyttelijä Sami Hedberg saa harvoin kielteistä palautetta yleisöltä. Kuva: Timo Korhonen / AOP

"Lopeta tuo silmien killuttelu", Facebook-sivuston kommentissa lukee.

Sairaan siistiä, ajattelee koomikko ja näyttelijä Sami Hedberg tähän vastauksena.

Hedbergin mielestä on hauskaa, että joku vaivautuu antamaan omalla nimellään tällaista palautetta sosiaalisessa mediassa. Yleensä hän käy jopa tykkäämässä kommentista.

Tällainen on kuitenkin harvinaista. Kielteistä palautetta tulee Hedbergin mukaan ylipäätään yleisöltä äärimmäisen niukasti.

On toki Hedbergkin saanut palautteesta osansa, mutta tämä ei haittaa. Ei Hedberg itsekään pidä scifi-elokuvista tai teknomusiikista.

– Teen omaa juttuani ja ne tykkäävät, jotka tykkäävät. Tähän asti se on mennyt aika hyvin, hän hymyilee.

Unelmat vaativat työtä

Oma juttu on tarkoittanut Hedbergin tapauksessa hurjaa menestystä.

Mies on vienyt stand upin uudelle tasolle Suomessa ja nappaa nykyisin isoja rooleja näyttelijänä, kuten Luokkakokous-elokuvasarjassa. Onpa nimi myös Guinnesin ennätysten kirjassa viime vuoden 365 stand up -keikan myötä.

Suomessa monilahjakkuuksia saatetaan kuitenkin tyrmätä. Ajatellaan, että kunkin tulee menestyä ainoastaan yhdellä osa-alueella.

– Ehkä Suomessa ollaan vähän jäljessä. Paljon Euroopassa, Australiassa tai Yhdysvalloissa käyneenä voi sanoa, että vallitseva ilmapiiri on, että ihmisiä kannustetaan valitsemallaan tiellä, Hedberg pohtii.

Tarkoitus ei ole saada kaikkia hyväksymään minua esiintyjänä

Sami Hedberg

Hedberg kertoo, että on haastanut itseään asioihin, joita on halunnut tehdä ja jotka ovat olleet unelmia.

– Ja sitten olen toteuttanut niitä unelmia ja tehnyt hirveän duunin, että olen päässyt siihen pisteeseen, Hedberg sanoo.

Hedberg alleviivaa, että on myös paljon toisenlaista ajatusta, jossa monipuoliselle menestykselle annetaan lupa. Todella moni ymmärtää myös, että työtä vaaditaan – toimenkuva ei stand upissakaan pääty lavalle.

– Stand up saadaan näyttämään todella helpolta, vaikka se on todellisuudessa ehkä vaikein laji koko maailmassa. Voi kysyä vaikka Yhdysvalloissa ihan keneltä näyttelijältä, että mitä ei ikinä tekisi, niin useimmat vastaavat, että stand upia, Hedberg sanoo.

Palaute kuuluu työnkuvaan

Monipuolisuus on Hedbergin mielestä hyvin antoisaa. Työn alla on nyt ollut Suomen versio kansainvälistä menestystä saavuttaneesta Konttorit-sarjasta. Hedbergin esiintyminen sarjassa on herättänyt kritiikkiä jo ennen kuin jaksoakaan on nähty.

– Totta kai saa antaa palautetta, mutta pitäisi olla myös pohjatieto ja taustat kunnossa, hän sanoo asian tiimoilta yleisellä tasolla.

Ja sitten olen toteuttanut niitä unelmia ja tehnyt hirveän duunin, että olen päässyt siihen pisteeseen

Sami Hedberg

Hän alleviivaa, että palaute kuuluu kuitenkin esiintyjän ammattiin. Itse hän ei kuitenkaan lue esimerkiksi verkon keskustelupalstoja tai pyöri kovin paljon sosiaalisessa mediassa.

Palautteeseen liittyen paras oppitunti on ollut stand up -keikkojen lavoilla, joille mies on noussut yli 3 000 kertaa. Kokonaisuudesta vastaa yksin, eikä ketään muuta voi syyttää.

Alusta loppuun pitäisi saada ihmiset nauramaan.

– Kun palaute tulee samalla sekunnilla siellä lavalla, silloin oikeastaan tiedän toimiiko juttu vai ei. Sen turvin pystyy ottamaan kaiken vastaan paremmin.