Irakilaiset avuliaimpia tuntemattomia kohtaan – suomalaiset tutkimuksen keskikastia

Maailman avuliaimmat valtiot ovat pääosin kehitysmaita, kertoo maailmanlaajuinen tutkimus.

hyväntekeväisyys
Vapaaehtoistyöntekijä tarjoili ruokaa Arbilin lähellä sijaitsevalla Debakan pakolaisleirillä Irakissa 22. lokakuuta 2016.
Vapaaehtoistyöntekijä tarjoili ruokaa Arbilin lähellä sijaitsevalla Debakan pakolaisleirillä Irakissa 22. lokakuuta 2016. Ahmed Jalil / EPA

Irakilaiset ovat maailman avuliain kansa tuntemattomia kohtaan – ainakin jos uskotaan maailmanlaajuista tutkimusta. Sen mukaan 81 prosenttia irakilaisista on auttanut itselleen tuntematonta ihmistä viimeisen kuukauden aikana.

Suomi yltää samassa kategoriassa sijalle 50. Suomalaisten auttamisprosentti on 55. Määrä on pudonnut edellisvuodesta viisi prosenttiyksikköä.

Kriiseistä huolimatta auttaminen maailmassa on kasvanut

Brittiläinen Charity Aid Foundation -hyväntekeväisyysjärjestö selvittää vuosittaisessa tutkimuksessaan eri maiden kansalaisten osallistumista auttamistyöhön.

World Giving Index 2016 -raportissa (siirryt toiseen palveluun) on mukana 140 maata, joiden kansalaisilta on kysytty yksityishenkilöiden rahalahjoituksia, vapaaehtoistyötä ja sitä, ovatko he auttaneet tuntemattomia ihmisiä. Näiden kolmen eri kategorian vastausten perusteella maat on laitettu järjestykseen.

Suomi on tässä listassa sijalla 24. Sijoitus on parantunut viime vuodesta seitsemän pykälää. Suomalaiset kunnostautuivat rahallisen avun antamisessa.

Tilastografiikka
World Giving Index eli auttamisindeksi saadaan, kun lasketaan jokaisen maan keskiarvo kolmeen eri avainkysymykseen tehtyjen vastausten prosenttiluvuista, ja laitetaan ne suuruusjärjestykseen. Kysymykset koskevat yksityishenkilöiden rahalahjoituksia, vapaaehtoistyötä ja tuntemattomien ihmisten auttamista.

Raportin mukaan auttamisen määrä maailmassa on kasvanut. Sen mukaan ensimmäistä kertaa yli puolet maailman väestöstä kertoo auttaneensa tuntematonta ihmistä.

Suurimman osan muusta kuin rahallisesta avusta antavat köyhien kehitysmaiden asukkaat, jotka kärsivät eniten kriiseistä ja sodista.

Sisällissota ei ole vähentänyt irakilaisten auttamishalua

Irak pitää ensimmäistä sijaa maailman avuliaimpana kansana jo toista vuotta peräkkäin, sanoo raportti.

Samaan tapaan Libya on noussut listalle toiseksi verisestä sodasta huolimatta. Kärkikymmenikössä majailee useita konfliktien ja köyhyyden ravistelemia kehitysmaita, kuten Somalia, Malawi, Botswana ja Sierra Leone.

Tilastografiikka
Tuntemattoman auttaminen ei ole sidoksissa vaurauteen, vaan kärkisijat valtaavat kehitysmaat, joita katastrofit ja sodat ovat pahimmin runnelleet.

Kriisit ja onnettomuudet tuovat esiin ihmisten hyväntahtoisuuden

Vaikka ventovieraiden auttamisen ylenpalttisuus konfliktin keskellä kuulostaa hyvin yllättävältä, raportissa sanotaan, että juuri olosuhteet voivat olla syynä välittömyyteen. Hauraissa yhteiskunnissa avuntarve on usein suuri ja se rohkaisee ihmisiä tukemaan toinen toistaan, vaikka taloudellisia resursseja ei olisikaan.

Samasta ilmiöstä kertoo myös Nepalin nousu sijalle 39 kaikkien aikojen korkeimpaan sijoitukseensa. Raportin mukaan nousu edellisvuoden sijalta 76 on sidoksissa vuoden 2015 tuhoisaan maanjäristykseen ja se kertoo ihmisten avomielisyyden ja auttamisenhalun heräämisestä suurten vastoinkäymisten aikoina.

Samanlaisia yksittäisiä nousuja on havaittu aiemmin myös muiden katastrofien yhteydessä, raportissa kerrotaan.

Länsimaissa korostuu rahallinen avustus

Rahallinen apu korostuu enemmän länsimaissa, mikä nostaa niiden sijoitusta kokonaistilastossa.

Tilastografiikka
Pohjoismaista Islanti ja Norja sijoittuvat kymmenen parhaan joukkoon. Islantilaisista 70 prosenttia kertoo antaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen. Tanska ja Ruotsi sijoittuvat Suomen edelle sijoille 15 ja 18.

Pohjoismaista viimeisenä oleva Suomi löytyy sijalta 25. Tutkimuksen mukaan rahaa keräyslippaisiin kertoo laittaneensa joka toinen suomalainen. Määrä on kuitenkin noussut edellisvuoden 39 prosentista, joten suomalaisissakin on herännyt auttamishalu maailman kriisien myötä.

Hieman yllätyksenä rahanlahjoituslistan kärkisijaa pitää hallussaan Myanmar. Vaikka maa on tunnettu köyhänä, ja Maailmanpankin tilastoissakin kehittyvä maa sijaitsee alemmassa keskituloluokassa, 91 prosenttia väestöstä kertoo antaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen.

Sotilasdiktatuurista hiljalleen nouseva Myanmar pitääkin koko auttamisindeksin ykkössijaa jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Myanmarilainen vapaaehtoistyöntekijä
Myanmarilainen vapaaehtoistyöntekijä hoitaa HIV-positiivista tyttölasta yangonilaisessa Phyu Phyu Thinin sairaalassa Myanmarissa vuonna 2011.STR / EPA