Video: Toimittaja osallistui puhallinorkesterin koesoittoon – "Nuottiteline pitää osata pystyttää"

Satakunnan sotaveteraanipiirin puhallinorkesteri SVeitsikko täyttää 30 vuotta. Orkesterin harjoituksia seuraamassa käynyt toimittaja Karri Laihonen päätyi lopulta itsekin musisoimaan.

Toimittaja Karri Laihonen soittaa trumpettia.

Iloinen ja rytmikäs torvimusiikki kajahtelee Porin seurakuntakeskuksen yläkerrasta. Ylös päästyämme musiikki on tauonnut ja tilan on täyttänyt innokas keskustelu, jota vuosikymmenien ajan toisensa tunteneet soittajat käyvät.

Kyseessä on Satakunnan sotaveteraanipiirin puhallinorkesteri SVeitsikon harjoitukset, joissa valmistaudutaan tulevan viikon 30-vuotisjuhlakonserttiin.

Vuonna 1986 perustettu orkesteri jatkaa sotilasmusiikin pitkiä perinteitä.

– Kirjoittamaton mottomme on: "Puhallamme veteraaneille musiikkia niin kauan kuin he sitä tarvitsevat". Sen jälkeen vaalimme perinnettä, toteaa hallituksen puheenjohtaja Antti Koskinen.

"Ympärillä on kaveruutta"

Joukossa on yksi oikea sotaveteraani, joka on ollut orkesterissa mukana perustamisajoista asti.  Alttotorvea soittava Veikko Jokinen, 93, käy viikoittain harjoituksissa tapaamassa ystäviään.

– Soittaminen tuo hyvää mieltä ja täällä on hyvää seuraa. Ympärillä on kaveruutta ja se riittää syyksi, Jokinen sanoo.

Nuottiteline pitää osata pystyttää

SVeitsikkoa johtava kapellimestari Harri Lepistön toivottaa toimittaja Karri Laihosen tervetulleeksi koesoittoon. Yksi erittäin tärkeä kriteeri tulee kuitenkin täyttyä:

– Nuottiteline pitää osata pystyttää. Ja porukan mukana pitää pystyä soittamaan, Lepistö toteaa pilke silmäkulmassa.

Kolmekymppisiään viettävä orkesteri kaipaa nuorta verta riveihinsä.

– Vaikka nuorimmathan ovat vasta vähän päälle kuusikymppisiä, Lepistö naurahtaa.