Teräväpiirto tulee – sadattuhannet televisiot ovat vielä uusimatta

Antennin kautta televisiota katsovien on uusittava laitteensa teräväpiirtovalmiuteen kolmen vuoden kuluessa. Toistaiseksi kauppa on käynyt verraten hitaasti.

talous
Teräväpiirtokanava
Toni Pitkänen / Yle

Televisiolähetyksissä siirrytään lopullisesti teräväpiirtoon keväällä 2020. Antennikotitalouksissa siirtyminen tarkoittaa uuden television tai digiboksin hankkimista, jos laitteessa ei ole merkintää "Antenna Ready HD".

Viestintäviraston mukaan teräväpiirtoon sopiva laite on nyt 39 prosentissa kotitalouksista. Määrä on kasvanut puolessa vuodessa vain kaksi prosenttiyksikköä.

Muutostahti on ollut suunnilleen yhtä verkkaista kuin kymmenen vuotta sitten, kun Suomessa siirryttiin analogisesta digitaaliseen televisioon.

– Jos ihmiset heräävät ikään kuin yhtä nopeasti, niin kyllä sataan prosenttiin päästää ajoissa, Viestintäviraston erityisasiantuntija Kari Kangas arvioi.

Noin kymmenen prosenttia myytävistä laitteista on edelleenkin vanhemman tekniikan televisioita. Ne käyvät kaapeli- ja satelliittitalouksiin myös vuoden 2020 jälkeen.

Toisaalta maksu-tv:n puolella siirtymä on toteutumassa jo ensi vuonna eli paljon aikaisemmin kuin vapaasti katsottavilla kanavilla. Tästäkin syystä kaupoissa on jo pitkään kerrottu asiakkaille tulevista muutoksista, jotta hankittava televisio toimisi niin kuin pitää.

– Myyjiä on koulutettu noin vuoden ajan, että jokaiselle asiakkaalle on erittäin tärkeä kertoa, mitä teräväpiirto tarkoittaa antennikatselussa, Gigantin Forumin myymälän osastopäällikkö Joonas Rökman sanoo.

Gigantissa pyritään uusimaan tv-valikoima ensi kevääseen mennessä kokonaan teräväpiirron uusia vaatimuksia vastaavaksi.

Suomessa on noin kaksi miljoonaa televisiota, joista puolet on antennijakelun piirissä. Uusimatta on siis vielä noin 600 000 laitetta.