"Ihminen joutuu sotkukierteeseen" – tavarapaljous voi pilata kodin sisäilman

Liika tavaroiden ja vaatteiden määrä hankaloittaa kotien siivoamista. Siivoamattomuudesta taas seuraa asuntojen huono sisäilma.

siivous
Sotkuinen eteinen
Mitä enemmän tavaraa ja vaatteita, sitä työläämpää on kodista huolehtiminen. Yle

Tavarapaljous on yksi huonon sisäilman aiheuttajista ja ongelma löytyy yhä useamman suomalaisen kodista. Tämä on pantu merkille mm. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen piirissä.

Viime aikoina paljon huomiota saanut KonMari-menetelmä saakin kannatusta kotitalouden asiantuntijoilta: turha tavara olisi syytä raivata pois.

– Kun on paljon tavaraa ja tekstiilejä, niin ihminen joutuu sotkukierteeseen, tulee pölyä ja sisäilman laatu heikkenee. Liiasta tavarasta pitäisi päästä eroon. Tilanne vaivaa varsinkin työikäisiä ihmisiä, kertoo usein hätäsiivousapuun soitettu Marttojen kotitalouden asiantuntija Eija Tuukkanen.

Tuukkasen havaintojen mukaan talouksissa, joissa tavaraa on paljon, siivous koetaan usein epämiellyttävänä ja haasteellisena. Lisäksi useimmilla on vaikeuksia päästää irti tavaroistaan, vaikka niitä ei tarvitsisi.

– Annan aina vinkin, että jos kaikki kodin tavarat eivät mahdu kaappeihin ja säilyttimiin, niin silloin tavaroita on liikaa. Lisäksi ongelmana on, että kun tavaraa on liikaa, niin ostetaan lisää säilyttimiä ja lattiapinta-ala pienenee ja pölyä alkaa kertyä enemmän, selittää Tuukkanen.

Suursiivoukset ovat historiaa

Marttojen ohje tämän päivän siivoajalle on, että siivousta pitäisi tehdä mahdollisimman usein, mutta niin sanotusti sopivasti kerrallaan.

– Äärikäyttäytymistä on vielä valitettavan paljon. Suursiivoukset tai pidemmät siivoamattomuus jaksot eivät ole tätä päivää. Onneksi moni on jo luopunut esimerkiksi perinteisestä jokaviikkoisesta mattojen tamppaamisesta. Matot puhdistuvat hyvin myös imurilla, toteaa Eija Tuukkanen.

Perusohje siivoukseen on, että imurointi ja pölyjen pyyhkiminen pitäisi tehdä kerran viikossa. Leikki-ikäisten lasten tai lemmikkieläinten kanssa asuvien siivoustarve saattaa olla normaalia suurempi.

– Moni pinta puhdistuu hienosti imurilla tai mikrokuituliinalla ilman pesuaineita. Me pärjäämme siivoustyössä helposti alle viidellä pesuaineella ja tiukassa paikassa pärjää jopa pelkällä astianpesuaineella, sanoo Tuukkanen.

Erityistä huomiota Martat kehottavat kiinnittämään tietoteknisiin ja muihin sähkölaitteisiin. Ne keräävät Tuukkasen mukaan usein paljon pölyä.