1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kaksi venäläistä sotalaivaa matkaa Itämerellä ja Oulussa alkaa poikkeuksellinen insestioikeudenkäynti

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Buyan-M-tyypin alus.
Buyan-M-tyypin alus. Arkistokuva.Venäjän puolustusministeriö

Ruotsalaislehdet: Kaksi venäläistä sotalaivaa matkaa Itämerellä

Ruotsin puolustusvoimat on vahvistanut, että kaksi venäläistä korvettia on Tanskan salmissa. Ne ovat Buyan-M-tyypin aluksia. Aftonbladet-lehden mukaan alukset saattavat kuljettaa ydinaseita. Kaksi päivää sitten alukset kuvattiin Pohjanmerellä ja tiistai-iltana ne ohittivat Ison-Beltin Tanskassa. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter arvioi, että korvetit ovat matkalla Kaliningradiin.

Nato-maat pohtivat joukkojen sijoitusta

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden puolustusministerit kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan Nato-joukkojen sijoittamisesta Baltian maihin ja Puolaan. Nato päätti heinäkuussa sijoittaa kuhunkin neljään maahan pataljoonan eli noin tuhat sotilasta. Samaan aikaan kun ministerit keskustelevat sijoittamisen käytännön toteutuksesta, Venäjä siirtää lentotukialustaan Välimerelle ja keskimatkan Iskander-ohjuksia Kaliningradiin.

Trump: Clintonin Syyrian-politiikka aloittaisi kolmannen maailmansodan

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on sanonut, että demokraattiehdokas Hillary Clintonin Syyrian-politiikka johtaisi kolmanteen maailmansotaan. Trump arvosteli ulkopolitiikkaan keskittyneessä haastattelussa Clintonin vaatimuksia lentokieltoalueesta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan lentokieltoalueiden valvonta voisi aiheuttaa suoran sotilaallisen yhteenoton Venäjän kanssa.

Donald Trump
Donald Trump väittää, että Yhdysvaltain vaaleissa voi tapahtua laajamittainen vilppi. Cristobal Herrera / EPA

Kuntapäättäjät pelkäävät palvelujen rapautuvan

Suomessa monet kuntapäättäjät seuraavat sote-uudistuksen etenemistä ja maakuntahallinnon pystytystä huolestuneina. Yle julkaisee tänään keskiviikkona laajan kunnanvaltuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajistolle suunnatun kyselyn tuloksia.

Nostetaanko kanne Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi?

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto ovat selvittäneet mahdollisuuksia uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi, ja kokoustavat tänään selvityksen lopputulemasta. Suomessa myös rekisteröimätön yhdistys voidaan lakkauttaa tuomioistuimen päätöksellä, jos yhdistyksen katsotaan toimineen olennaisella tavalla lain tai hyvien tapojen vastaisesti.

Oulussa alkaa poikkeuksellinen oikeudenkäynti

Kyltti istunnon kuvaamiskiellosta Oulun käräjäoikeuden istuntosalin ovessa 12.10.2016
Yle

Oulun käräjäoikeus käsittelee tänään keskiviikkona poikkeuksellista ja etukäteen laajaa julkisuutta saanutta seksuaalirikosjuttua. Ulkomaalaistaustaista isää syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Julkisuudessa aiemmin olleiden tietojen mukaan miehen tyttärelle on tehty lukuisia abortteja ja hän synnytti isälleen lapsen. Seksuaalirikosjuttua käsitellään poikkeuksellisesti julkisessa oikeudenkäynnissä.

Lue seuraavaksi