Tässäkö ratkaisu maailman muovijäteongelmaan? – Lappeenrantalaispatentilla kestäviä tuotteita kierrätysmuovista

Kevättalvella aloittava tehdas tekee komposiittituotteita kierrätysmateriaaleista.

kiertotalous
Biokomposiitista valmistettu piirilevykotelo
Biokomposiitista valmistettu piirilevykoteloWimao Oy

Lappeenrantaan rakennetaan kiertotaloustehdas, joka valmistaa erilaisia tuotteita ekologisesta komposiitista. Tuotteiden pääraaka-aineita ovat kierrätetty muovi ja puukuitu.

Komposiitilla voidaan korvata nykyisiä muovista, puusta tai metallista tehtyjä osia. Wimao Oy on kehitellyt esimerkiksi pakkauksia kännyköille, maalikaukaloita ja kahvoja.

Laitos käynnistyy ensi helmi-maaliskuun aikana. Tehdas tulee työllistämään muutamia henkilöitä myynnin ja johdon lisäksi.

Wimaon mukaan tehdas on laatuaan ensimmäinen maailmassa. Se hyödyntää patentoitua ekstruusiopuristus-teknologiaa, jota on kehitetty Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

– Tämä menetelmä on helpompi ja tehokkaampi kuin monet muut. Lisäksi tämä ei vaadi vaativia erittely- ja esikäsittelyprosessia, Wimaon toimitusjohtaja Ville Immonen kertoo.

Wimaon tavoitteena on kannattavan liiketoiminnan lisäksi jätteen määrän ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen.

Yhtiö aikoo kasvattaa kapasiteettiaan nopeasti

Immonen korostaa, että nyt yhteistyökumppaneita haetaan lopputuotteiden osalta.

– Raaka-aineesta ei tule pulaa. Jätettä tulee kyllä valtavia määriä. Teemme yhteistyötä Etelä-Karjalan jätehuollon kanssa, jonka tilloissa olemme vuokralla, Immonen kertoo.

Muovin ja puukuitujen lisäksi tehtaan raaka-aineeksi soveltuvat kaikenlaiset kierrätys- tai uusiokuidut. Kierrätysmateriaalien lisäksi teollisuuden sivuvirrat on potentiaalinen raaka-aineen lähde.

Lappeenrantaan tulevassa laitoksessa on tarkoitus myös testata ja kehittää menetelmää ja prosesseja. Laitos pystyy valmistamaan 3000 tonnia komposiittituotteita. Tuotteen pohjapinta-ala voi olla toistaiseksi maksimissaan 70 x 70cm.

Vuoden 2018 aikana on määrä rakentaa vielä suurempi teollinen laitos, jonka kapasiteetti on 10 000 tonnia. Tehtaan sijainnista neuvotelllaan. Myöhemmin yhtiö laajentaa mahdollisesti Keski-Eurooppaan.