1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainvalvonta

Poliisi: häirikköpellejä aseistautunut kepein, kirvein, puukoin – jopa moottorisahasta on ilmoitettu

Pelkästään Itä-Suomessa tehty poliisille lähes 30 tehtäväilmoitusta pelleiksi pukeutuneista henkilöistä.

lainvalvonta
Pellen kasvonaamari pöydällä.
Poliisille on tehty kymmeniä ilmoituksia pelleiksi pukeutuneista henkilöistä..

Pelleksi pukeutuneet häiriköt eivät ole tyytyneet pelottelemaan kaduilla kulkijoita vain naamarilla. Itä-Suomessa poliisi on saanut ilmoituksia pelleistä, jotka ovat olleet varustautuneita erilaisilla astaloilla.

– Poliisille on tullut ilmoituksia laidasta laitaan. On nähty kadulla jalkaisin liikkuva, pellenaamariin pukeutunut henkilö. Toisessa ääripäässä on oltu varustauduttu astaloin, jopa kirvein ja puukoin, yhdessä ilmoituksessa puhuttiin jopa moottorisahasta, kertoi Itä-Suomen pelleilmiöstä ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta Aamu-tv:n haastattelussa.

Pelkästään Itä-Suomessa on tehty poliisille viikossa lähes 30 tehtäväilmoitusta pelleiksi pukeutuneista henkilöistä.

– Onneksi vakavampia tapauksia ei ole ollut paljon. Yleensä on havaittu keppi tai muu astalo kädessä. Teräaseita tai järeämpiä on ollut käsissä ihan yksittäisesti, Kostamo kertoo.

Pellet itsekin vaarassa

Poliisi varoittaa pelleksi pukeutuneita siitä, että he ovat itsekin vaarassa joutua kohdelluksi kaltoin ihmisiä säikytellessään. Esimerkiksi eilen kaksi pelleä oli pelotellut koiran ulkoiluttajaa Helsingin Kalliossa. Nämä joutuivat kuitenkin koiran puraisemaksi ja miehen töytäisemäksi.

– Olemme vähän odotelletkin tämänlaista vastareaktiota. Nuoret pellet eivät ymmärrä mihin vaaratilanteeseen he voivat joutua. Kaikki eivät välttämättä pelästy ja lähde karkuun vaan käyvät vastarintaan, Kostamo huomauttaa.

Kostamon mukaan myös tämä on kiellettyä ja poliisin tehtävä on puuttua molempiin häiriköinteihin: sekä pelletoimintaan että pellejen kaltoinkohteluun.

Sakkoja ja yhteys vanhempiin

Kostamon mukaan pellesäikyttelyssä on yleensä kysymys ajattelemattomuudesta ja keppostelusta. Hänestä kepponen ja leikki ovat pelleilyssä kaukana.

– Tällä herätetään turhaan pelkotiloja ja luodaan turvattomuuden tunnetta ja varsin herkästi syyllistytään laittomuuksiin. Pellet kuuluvat sirkukseen, eivät yleisille paikoille.

– Yleensä kysymys on järjestyslain rikkomisesta, mistä koituu sakkorangaistus. Ja on hyvä muistaa, että jos on kyse alaikäisestä, otetaan aina yhteyttä vanhempiin ja viedään kotiin viestiä, miten juniori on toiminut, Kostamo muistuttaa.

Lue seuraavaksi