Kuluttaja-lehti selvitti: Samaa maitoa myydään eri merkillä eri hinnalla

Arla-merkillä maito oli Kuluttaja-lehden otannassa parikymmentä senttiä kallimpaa kuin S-ryhmän Kotimaista-maito tai Keskon Pirkka-maito. Tölkin sisältö oli samaa.

Kuva: Riikka Oosi / Yle

Meijeriyhtiö Arlan, Keskon Pirkka- ja S-ryhmän Kotimaista-tuotemerkin alla myytävissä rasvattomissa perusmaidoissa on täsmalleen samat kalori-, proteiini- ja hiilihydraattimäärät, hinta sen sijaan on eri, selviää Kuluttaja-lehden (siirryt toiseen palveluun) selvityksestä.

Vitamiinitkin maidoissa ovat lehden mukaan samat, vaikka Pirkka-maidon ravintosisällössä ei mainita B-vitamiineja. Keskon viestinnästä kerrotaan Kuluttajalle, että B-vitamiinit kuuluvat maitoon luontaisesti, eikä niitä siksi mainita sisällössä erikseen.

S-ryhmän Kotimaista-merkillä myytävä maito maksoi Kuluttaja-lehden syyskuun satunnaisotannassa 62 senttiä, Keskon Pirkka-maito 79 senttiä ja meijeriyhtiö Arlan maito 85 senttiä.

Kuluttaja-lehdelle selvisi, että kaikkia näitä maitoja valmistetaan esimerkiksi Arlan Sipoon-meijerissä ja Hämeenlinnan osuusmeijerissä, joka tekee yhteistyötä Arlan kanssa. Lehden mukaan perusmaidot valmistetaan samasta raakamaidosta, samoilla linjoilla ja samoilla laitteilla. Yhdellä linjalla pakataan yhtä maitolaatua ja yhtä tuotemerkkiä kerrallaan, lehti kirjoittaa.

Näin toimitaan toki muissakin meijereissä. Lehti mainitsee esimerkkeinä Satamaidon ja Maitomaan meijerit, jotka valmistavat omien tuotteidensa lisäksi maitoa ja maitojuomia esimerkiksi Keskon Pirkka- ja Lidlin Pohjolan meijeri -tuotemerkeille.

Lehti kirjoittaa, kuinka kolmen rasvattoman maidon, Arla-, Pirkka- ja Kotimaista-maidon samanlaisuuteen oli vaikea saada varmistusta. Lopulta lehti sai vahvistuksen SOK:sta, meijerityöntekijältä ja Arlalta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan maitoa juotiin Suomessa viime vuonna 123 litraa henkeä kohti eli noin kolme desiä päivässä.