1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villieläimet

Mervi-hirvi välttyi kosijoilta – ensi vuonna tarvitaan vahvempi aita

Markku Harjun sukukypsään ikään ehtinyt Mervi-hirvi sai oleskella tänä vuonna aitauksessaan rauhassa. Pelko aidan läpi ryntäävästä kosijasta ei jäänyt kuitenkaan aivan turhaksi.

Mervi-hirvi ja Markku Harju Kuva: Antti Haavisto/Yle

Pohjanmaan Villieläinhoitolassa on syksyllä eletty jännittäviä aikoja. Vielä keväällä pelkona oli, että reilun vuoden ikään ehtinyt Mervi-hirvi saisi kosijoita. Pelko ei jäänyt aivan turhaksi.

– Kyllä täällä on käyty. Jälkiä on ollut ainakin rannassa, liikuttu pitkin rantaviivaa ja aivan Mervin aitauksen reunaa on menty. Varsinaisesti aidan läpi ei ole kukaan mennyt, villieläinhoitolan omistaja Markku Harju kertoo.

Hirven rykimäaika eli lisääntymiskausi on syksyllä. Vaikka Mervi-hirvi asustaa puolentoista hehtaarin kokoisessa tarhassa, jossa on vahva aita, ei se olisi pidätellyt lemmenkipeää hirveä.

– Kyllä hirviuros menee minkälaisen aidan läpi tahansa, vaikka olisi puhelinpylväitä pystyssä. Kun ne päättävät jotakin, niin ne kyllä menee, Harju toteaa.

Vaikka Mervi on vielä nuori, oli hirvessä havaittavissa pieniä merkkejä sukukypsyydestä.

– Hieman tommonen kiukutteleva se oli välillä, että hormonit hyrräsi, Harju kertoo.

Ensi kesä haastavampi

Mervi muutti Pohjanmaan Villieläinhoitolaan reilu vuosi sitten pienenä vasana. Se on elellyt koko ikänsä hoitolan alueella. Harju uskoo, että ensi vuonna kosijat eivät pysy aitojen ulkopuolella. Suunnitelmissa onkin vahvistaa aitaa kunnolla, vaikka Harjulla ei ole mitään perheenlisäystä vastaan.

– Ensi vuonna vahvistetaan aitaa ja ympäröidään tämä alue muutenkin, ettei synny kovin suurta mahdollisuutta päästä suoraan Mervin aitaukseen, Harju kertoo.

Villieläinhoitolan kesä on ollut vilkas ja hoidettavana on ollut paljon eläimiä.

– On ollut useampia saukkoja, pöllöjä, haukkoja, siilejä, oravia hyvinkin reippaasti. Tälläkin hetkellä on vielä lähemmäs parikymmentä eläintä hoidossa, Harju kertoo.

Eläinten hoitotarpeeseen vaikuttavat suuresti vuodenajat. Tällä hetkellä esimerkiksi pikkulintujen muuttopuuhat alkavat olla jo ohitse, mutta nyt apua tarvitsevat erityisesti joutsenet ja isommat linnut.

– Eilen kävin viimeksi etsimässä lankoihin lentänyttä joutsenta Söderfjärdeniltä. Sitten on näitä nälkiintyneitä pöllöjä, mitä tulee varmasti vielä olemaan, Harju kertoo.