Justin Timberlake roolistaan Trolls-elokuvassa: "Toivottavasti poikani tulee pitämään tästä"

Animaatiot houkuttelevat pop-musiikin maailmantähtiä. Viimeisimpänä mukaan on tullut Timberlake, joka vastaa perjantaina ensi-iltansa saavan Trollsin musiikista.

elokuvat
Justin Timberlake
Justin Timberlake on mukana DreamWorks-studionTrolls-elokuvassa säveltäjänä ja ääninäyttelijänä.Yle

Tämä voisi olla kohtaus suomalaisesta 1960-luvun, 1980-luvun tai 1990-luvun lasten leikkihetkestä. Tutut pystytukkaiset ja pömppömahaiset trollinuket on heitetty kattilaan, missä he odottavat päätymistään pahojen bergeniläisten juhla-ateriaksi.

Tavallisesti halailuun ja laulamiseen päivänsä käyttävät trollit kyhjöttävät nyt kattilan pohjalla peloissaan. Animaatioelokuvalle mahdollisen nokkelan kikan seurauksena alakulo on haalentanut myös heidän värinsä.

Trolls-elokuvan lehdistökuva - ryhmäkuva.
Trolls-elokuvan tekijät saivat vapaat kädet hahmojen väritykseen ja ilmeisiin.DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC

Vanhoihin suosikkileluihin perustuva Trolls on muun muassa Shrek-sarjasta tunnetun DreamWorks-studion uusin elokuva. Vuosikymmenten takaisten, jo unohdettujen hittilelujen siirtäminen koko perheen elokuvaksi on studiolle riski.

Niin kattilassa kuin tosielämässäkin pelastava laulu tulee odottamattomasta suunnasta. Trollien musiikista vastaa ja englanninkielisen miespääosan äänen esittää yksi 2000-luvun menestyneimmistä pop-tähdistä, Justin Timberlake.

"Ei suunnitelmia"

Timberlake esittää elokuvassa Risu-nimistä vainoharhaista trollia. Toisin kuin muut peikot, Risu ei halaile eikä laula. Hän on varautunut bergeniläisten tuloon hetkenä minä hyvänsä.

Poppy & Risu
Poppy ja Risu ovat hahmoja DreamWorks-studion Trolls-elokuvassa.DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC

Tähti itse on kaikkeen varautuneen Risun vastakohta. Viimeksi kolme vuotta sitten elokuvissa näytellyt Timberlake ei omien sanojensa mukaan suunnittele tekemisiään lainkaan.

– Minulla ei ole suunnitelmia. Filosofiani on ehkä ennemmin, että mikään suunnitelma ei saa tulla hyvän projektin tielle, Timberlake sanoo Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä Yle Uutisten haastattelussa.

Elokuvan ohjaajat Mike Mitchell ja Walt Dohrn sanovat Timberlaken olleen projektille siunaus.

– Ohjaajina meidän tehtävämme on antaa muille energiaa ja innostusta. Nyt se meni toisin päin. Justin teki eri aikakausien lauluista ja niiden sekoituksista yhtenäisen kokonaisuuden, Mitchell ylistää.

Popin ja animaation uusi liitto

Musiikilla on ollut viime vuosina iso merkitys animaatioelokuvissa. Lähivuosien suurin animaatioilmiö Suomessa on ollut Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu (2013). Sen tunnetuin kappale _Taakse jää _(Let it Go) elää netissä omaa elämäänsä niin 44 erikielisen version lastenlevynä kuin myös Saara Aallon ja useiden muiden laulajien tulkintoina.

Nyt kun pop-musiikkia ei julkaista enää ensisijaisesti albumeina, ovat isoimmatkin artistit innostuneet tekemään parhaat kappaleensa suoraan animaatioelokuviin. Esimerkiksi Itse ilkimys 2 -elokuva (Despicable Me 2, 2013) muistetaan paremmin Pharrell Williamsin Happy-hitistä kuin itse elokuvasta.

Anna Kendrick
Anna Kendrick laulaa ja näyttelee Poppyn roolin Trolls-elokuvassa.Yle

Trollsin pääosaa, prinsessa Poppya näyttelee englanninkielisessä versiossa musiikkielokuvien supertähti Anna Kendrick. Läpimurtonsa Pitch Perfect (2012) -musiikkikomediassa tehnyt Kendrick suhtautuu menestykseensä vaatimattomasti.

– Aina, kun laulan elokuvassa, ajattelen, että tämä on varmasti viimeinen kerta. Kun kuulin pääseväni elokuvaan Justinin kanssa ihmettelin, miten ikinä olen onnistunut huijaamaan näin monta ihmistä päästämään minut tekemään musiikkia, Kendrick sanoo.

Joululahjasta muffinseja kakkaavaan puolikirahviin

Tanskasta lähtöisin olevat trollinuket ovat 60 vuotta vanha tuotemerkki, jonka maailmanlaajuisen suosion huippuvuodet olivat 1960-luvulla ja uudestaan 1980- ja 1990-luvuilla. Ensimmäisen aallon aikana trollit olivat hetken aikaa Yhdysvaltain toiseksi ostetuimpia leluja heti Barbien jälkeen.

Trolli-lelu kuvattuna heinikossa.
Trollipeikot keksi tanskalainen puuseppä 1950-luvulla. Kuva Trolls-elokuvasta.Pixabay

Tanskalainen puuseppä Thomas Dam keksi Lykketroll-nuken 1950-luvulla. Tarinan mukaan ensimmäinen trolli oli miehen joululahja tyttärelleen. Koska trolleille ei koskaan kehitetty yhtenäistä tarinaa, saivat Dohrnille ja Mitchellille vapaat kädet elokuvan maailman suhteen.

– Yksi asia säilyi samana 1960-luvulta aina 1990-luvulle asti. Se oli peikkojen tukka. Kaiken muun saimme keksiä itse, Dohrn sanoo.

– Oikeastaan halusimme pitää kiinni myös siitä, että trollit ovat sekä rumia että suloisia, Mitchell jatkaa.

Alkuperäisten trollinukkejen tukka oli villaa ja silmät lasia. Tekijänoikeuksia koskeneiden epäselvyyksien takia markkinoille tulvi jo varhaisessa vaiheessa lukuisia kopioita.

Trolleja tuunattiin myös itse. Ohjaaja Walt Dohrn muistaa leikanneensa omista vaatteistaan vaatteita nukelleen. Mitchellin lapsuusmuisto päätyi elokuvaan asti.

– Naapurustossani kaikilla oli oma trolli. Yhdellä vähän erikoisemmalla lapsella oli sellainen, jolla oli trollin pää kiinnitettynä kirahvin vartaloon. Laitoimme sen mukaan elokuvaan. Se on se trolli, joka kakkaa muffinseja, Mitchell kertoo.

Reivejä ja musikaalimeininkiä

Trollsin tekijät sanovat halunneensa keksiä uudelleen, mitä musiikki voi merkitä elokuvalle.

– Emme halunneet tehdä perinteistä musikaalia. Musiikki vie tarinaamme eteenpäin, mutta se on vähemmän kuin perinteinen musikaali ja enemmänkin kuin reivit tai bileet, Mitchell sanoo.

Bergeniläiset & Bridget
Bergeniläiset ja Bridget Trolls-elokuvassa.DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC

Osa musiikkia sisältävistä kohtauksista on leikattu musiikkivideoiden tapaan säpsäkästi ja tarinan logiikkaa uhmaten. Varsinaiseen bilemeininkiin päästään kuitenkin vain joissakin kohdissa, joissa kaikki trollit juhlivat yhdessä.

Perinteisempää musikaalimeininkiä edustavat kaupunkinsa kaduilla masentuneina laahustavien bergeniläisten hidastempoinen yhteislaulu sekä Poppyn ja Barkin soolot.

Sen lisäksi pari kappaletta on orkestroitu niin monelle äänelle, ettei niitä ilmeisesti siitä syystä ole vaivauduttu esittämään suomeksi. Englanninkieliset vedot toimivat kokonaisuudessa yllättävän hyvin.

Hämmentävämpikin ratkaisu suomenkielisestä versiosta löytyy. Trollien kohtalonhetkeen sijoittuva Cyndi Lauperin _True Colors _on englanninkielisessä versiossa silmät kostuttava. Suomeksi lauletussa versiossa kappaleen tunnelma katoaa kokonaan sanoituksen liikaa oikovaan käännökseen.

Onnea kattilan pohjalla

“Vanhojen tarujen mukaan peikoilla on taikavoimia, ja ne haluavat saada ihmiset hymyilemään ja tehdä heidät onnelliseksi. Näin myös TROLL-ONNENPEIKOT.”

Näillä sanoilla trolleja mainostettiin Suuri lelukirja 1992 -mainoslehdessä. Sanoma ei ole muuttunut ajan mukana, sillä onnellisuus on myös Trolls-elokuvan ytimessä.

Trolls-elokuvan lehdistökuva, jossa trolli istuu kukalla.
DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC

– Keksimämme trollihahmot, elokuvan värit, musiikki ja sen tarina perustuvat kaikki onnellisuuteen, Mitchell sanoo.

Myös vastikään isäksi tullut Timberlake kertoo isyyden vaikuttaneen hänen tapaansa tehdä musiikkia.

– Olisin halunnut tehdä tämän elokuvan joka tapauksessa. Mutta nyt musiikkia tehdessäni mietin, että toivottavasti poikani tulee pitämään tästä jonakin päivänä. Parempi pitää homma puhtaana, pop-tähti sanoo.

Kuten kattilan pohjalle sijoittuvasta kohtauksesta käy ilmi, Trollsissa on myös synkät sävynsä. Ohjaaja Walt Dohrn miettii hetken ja vastaa sananlaskulla.

– Lootuksenkukkakin tarvitsee mutaa kasvaakseen. Valoisan tarinan kertomiseen tarvitaan myös synkempiä puolia.