1. yle.fi
  2. Uutiset

Tervolan tuulivoimaloiden aiheuttama melu mitataan

Tuulivoimayhtiö Tuuliwatilla on aikaa selvittää tuulivoimaloiden mahdollisia haittoja maaliskuun loppuun saakka.

tuulienergia
Tuulimyllyjä Tervolassa
Tuulimyllyjä Tervolassa.Risto Koskinen / Yle

Tervolassa ryhdytään mittaamaan tuulivoimaloiden aiheuttamaa melua. Varevaaran tuulivoimaloita aletaan tutkia lähialueen asukkaiden vaatimuksesta.

Kymmenkunta asukasta on vaatinut mittauksia tuulivoimaloiden tuottamasta melu- ja valohaitasta. Meri-Lapin ympäristölautakunnan mukaan voimalat rakentaneella Tuuliwatilla on aikaa selvityksen tekoon maaliskuun loppuun saakka.

Yksi Varevaaran tuulivoimaloista on lähimmillään noin 700 metrin päässä asutuksesta.

Tuuliwatti Oy:n projektipäällikkö Heidi Laurila sanoo, että tuulivoimaloiden melutaso ei ylitä rakennushetkellä voimassa olleita melurajoituksia. Tuulivoimapuisto valmistui kolme vuotta sitten.

– Mallinnukset näyttävät, että lähtökohtaisesti siellä ei ole niin korkeita melurajoja. Tuulivoimalat on rakennettu vanhan asetuksen aikana, jolloin meluraja-arvot ovat olleet 50 desibeliä. Kunta on silloin hyväksynyt ne ja olemme silloin menneet kaikkien asetusten mukaisesti ja yhteisymmärryksessä kunnan kanssa, Laurila sanoo.

Ympäristölautakunnan mukaan meluselvitystä aletaan tehdä piakkoin. Se on tehtävä muun muassa tiettyjen tuuliolosuhteiden vallitessa.

Lue seuraavaksi