1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perjantai

Fitness-urheilija: “Ihmiset pitävät meitä pikku bimboina, joilla ei ole muuta elämää”

SM-pronssimitalisti Milla Kelahaaran mukaan monet kokevat, että fitness-urheilijan vartaloa ja ulkonäköä saa arvostella vapaasti kisojen ulkopuolellakin.

Perjantai
Perjantai: Perjantai-dokkari: Kaunis, kisakireä
Perjantai: Perjantai-dokkari: Kaunis, kisakireä

Fitness-urheilija ja lääkäriopiskelija Milla Kelahaaralle keho on projekti. Sitä pitää kehittää jatkuvasti ja sen pitää näyttää tietynlaiselta.

– Vaikka olisi tosi hyvä fiilis omissa nahoissa ja tuntisi itsensä kauniiksi, on hauskaakin, että voi ajatella, että haluan isommat etureidet, ja ne on nyt pakko saada kasvamaan. On aina sellainen pieni projekti puskemassa niskaan.

Kelahaara ja muut fitness-urheilijat asettavat itsensä toistuvasti arvostelun kohteeksi. Pitää olla hyvä itsetunto, jotta kestää sen.

– Arvostelu ei tunnu minusta oikein miltään. Kilpailussa vartaloa kuuluukin arvostella. Jos joku ajattelee minusta, että hyi onpa hirveän näköinen, niin mitä sitten.

Fitness-kilpaileminen on ihan eri asia kuin se, että treenaa ja syö terveellisesti.

Milla Kelahaara

Milla Kelahaaran mukaan ihmiset kokevat, että fitness-urheilijoiden ulkonäköä ja vartaloa saa vapaasti arvostella lavan ulkopuolellakin.

– Monesti ihmiset heittävät kommentteja, jotka olisivat loukkaavia kenelle tahansa naiselle, että hyvä perse ja tommosia. Minusta tuntuu, että se liittyy siihen, kun asetan itseni lavalle arvosteltavaksi, niin ihmiset ajattelevat, että arvostelu on ihan ok aina.

Milla Kelahaara
Harri Lehtikevari / Yle

Fitness-harrastus vie paljon aikaa. Kelahaara treenaa Tampereella useita kertoja viikossa sekä yksin että tiiminsä kanssa. Kilpailukaudella salitreenien päälle tulevat vielä juoksulenkit. Ruokavaliokin on tiukka varsinkin kisadieetillä. Kelahaaran mukaan lajin intensiivisyyden vuoksi monen käsitys siitä, mitä kaikkea muuta fitness-harrastajan elämään mahtuu, hämärtyy.

– Ihmisillä tuntuu olevan fitness-urheilijoista sellainen hyvin tiukka ennakkokäsitys, että olemme kaikki pikku bimboja, joiden elämän sisältö on ne kanat, parsat ja treenit. Ihmisillä ei ole mitään muuta kysyttävää kuin "mites treenit", "onko kisoja tulossa", "onko nälkä".

Kelahaaran mukaan fitness on tärkeä osa hänen elämäänsä, mutta ainakin ystävät, perhe ja opinnot menevät harrastuksen ohi.

– Ennemmin näkisin itseni lääkisopiskelijana kuin fitness-urheilijana. Tämä on kuitenkin asia, joka on mukana elämässäni vain joitain vuosia.

"Kroppa on kuivatettu ja nännytetty"

Kelahaara kilpailee bikini fitnessissä sekä Suomessa että kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti kilpavalmennuksessa vuonna 2012. Vuotta aiemmin bikini fitness oli rantautunut Suomeen.

– Bikini fitness on kauneuskilpailu ja kehonrakennuskilpailu. Pitää olla kapea vyötärö, pyöreät pakarat ja olkapäätä. Haetaan sellaista X-mallia. Saattaa olla, että joku ei ole kovin kireä tai lihaksikas, mutta kun se astuu lavalle, tulee sellainen olo, että "vau toi on upea".

Milla Kelahaara
Harri Lehtikevari / Yle

Suomen Fitnessurheilu ry:n virallisen määritelmän mukaan bikini fitness “-kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla liikaa lihasmassaa tai -erottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset”.

Kisatuomaristo etsii 15 naisen joukosta sen, jossa määritelmä parhaiten ruumiillistuu. Kisaa käydään neljässä eri pituusluokassa. Milla Kelahaara kilpailee yli 168 senttiä pitkien amatöörien sarjassa.

– On hyvä, että kauneusihanne on treenattu ja urheilullinen verrattuna langanlaihaan super-malliin. Mutta pitää erottaa se, että fitness-kilpaileminen on ihan eri asia kuin se, että treenaa ja syö terveellisesti. Lavalla nähtävä kroppa on ensinnäkin kuivatettu ja jollain tasolla myös näännytetty siihen pisteeseen. Kilpaurheilu on oma asiansa, Milla Kelahaara sanoo.

Perjantai-dokkari: Kaunis, kisakireä TV1:llä 28. lokakuuta klo 21.05 ja Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi