Rikosoikeuden professori ihmettelee Oulun tapahtumia: Miten insesti voi mennä ohi viranomaisilta?

Sekä lastensuojelun, terveydenhuollon että koulun toimet kaipaavat selvitystä, sanoo Terttu Utriainen.

Kotimaa
Terttu Utriainen
Terttu UtriainenYle

Lapin yliopiston rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriaisen mukaan on tutkittava tarkkaan, miten viranomaiset ovat toimineet liittyen paljon julkisuutta saaneeseen insestitapaukseen Oulussa.

Oulun käräjäoikeus on alkanut aamupäivällä käsitellä juttua, jossa ulkomaalaistaustaista 51-vuotiasta miestä epäillään lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä Oulussa vuosina 1999–2008. Asianajajan mukaan mies tulee myöntämään tekonsa.

Rikosten epäillään kohdistuneen miehen tyttäreen, joka oli ajanjakson alussa 9-vuotias. Aiempien uutisten perusteella tytölle on tehty lukuisia abortteja ja hän on myös synnyttänyt isälleen lapsen.

Terttu Utriaisen mukaan viranomaisten toimia tutkittaessa tapetilla on kolme tahoa: lastensuojelu, terveydenhuolto ja koulu.

– Kun asiaa lähdetään penkomaan, herää kysymys, miksi kukaan ei ollut huomannut mitään – ja jos on huomannut, miksi ei ole tehty mitään.

Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelema Utriainen sanoo, että on tarkasteltava epäiltyjen rikosten aikana voimassa ollutta lainsäädäntöä ja viranomaiskäytäntöjä. Molemmat ovat vuosien varrella muuttuneet.

– Luulen, että on käynyt niin, että kaikki sektorit ovat toimineet omassa putkessaan ja omien salassapitosääntöjensä puitteissa. Tavallaan tieto ei ole kulkenut.

Utriainen muistuttaa, että insestitapauksissa perhe usein suojelee yhteistä salaisuutta, mikä voi hankaloittaa viranomaisten työtä.

– On varmasti kehitetty erilaisia peitetarinoita, mutta nämä ovat myös eräänlaisia tabuasioita. Ulkopuoliset eivät yleensä ikään kuin halua nähdä tällaista tilannetta.