1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanjohtajat

Nettivideoista tuttu "Kirsi Kunnanjohtaja" romuttaa kuvaa jäyhistä virkailijoista

Kuntamarkkinointia voi tehdä muullakin lailla kuin iskevällä sloganilla tai raikkailla nettisivuilla. Jämijärven kunnanjohtaja Kirsi Virtanen on laittanut koko persoonansa peliin kuntansa puolesta. Hän esiintyy hulvattomilla nettivideoilla, joissa esitellään Jämijärveä.

Kunnanjohtaja Kirsi Virtanen laittaa suksia jalkaan Jämijärven kunnantalon edustalla. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Arvokas kunnanjohtaja istuu työpöytänsä äärellä. Häntä tullaan hakemaan tutustumaan Jämin hiihtoputkeen, jossa odottaa muutama huippuhiihtäjä maajoukkuetähti Ristomatti Hakola mukaanlukien. Kevyen huulenheiton jälkeen kunnanjohtaja ja hiihtäjät ottavat mittaa toisistaan.

Onko tässä kuntamarkkinoinnin tulevaisuus vai yksittäinen oikku? Voit katsoa videon tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kirsi Virtanen valittiin Jämijärven kunnanjohtajaksi reilu vuosi sitten. Nuoremman polven virkanaisen tyyli poikkeaa totutusta. Hän on laittanut koko persoonansa peliin Kunnanjohtaja seikkailee -videoilla.

Jämijärvi on vähän niin kuin Asterixista tuttu pieni gallialaiskylä.

Jämijärven kunnanjohtaja Kirsi Virtanen

– Me ollaan pieni kunta ja kunnanjohtaja on lähellä ihmisiä. Nämä videot tuovat ilmi sen ihanan rennon fiiliksen, joka vallitsee Jämijärvellä, kertoo Virtanen.

Pieni kunta Pohjois-Satakunnassa lähellä Pirkanmaata kokee olevansa, ainakin kunnanäidin mukaan, hieman toisista poikkeava. Tähän profilliin sopii hyvin totutuista mielikuvista ulos pyrkivä kuntamarkkinointi.

– Me ajattelemme itsemme pieneksi kunnaksi, joka tekee asioita omalla tavallansa. Jämijärvi on vähän niin kuin Asterixista tuttu pieni gallialaiskylä.

Roolissa omana itsenään

Kunnanjohtaja seikkailee -videoita julkaistaan Jämijärven nettisivuilla ja Youtube-videopalvelussa. Kirsi Virtanen esiintyy videoilla "Kirsi kunnanjohtajana".

– Totta kai menen tietyllä tavalla tällaiseen erilaiseen rooliin nettivideoissa, vaikka olenkin oma itseni.

Tällä hetkellä Jämijärvi on julkaissut neljä kieli poskessa tehtyä videota. Tekijöiden mukaan lisää on tulossa. Virtanen toteaa, että videoiden tekeminen on virkistävää vaihtelua toimistotyöhön.

– Totta kai teen virkatyöni, sen paperinmakuisen toimistotyön, niin hyvin kuin pystyn. Mutta Kirsi Kunnanjohtaja on se toinen puoli työstä.

"Kunnanjohtajan työ on maailman yksinäisin"

Kunnanjohtajan työ on kokonaisvaltaista ja vaativaa. Yhtäältä hoidetaan kunnan hallinnollista puolta, toisaalta edustetaan ja ollaan mahdollisimman lähellä kuntalaisen arkea.

Jos pelkäisin uskottavuuteni puolesta, niin en esiintyisi tällaisilla videoilla. Pitäisin vaan sen harmaan jakkupuvun ja tekisin otsa rutussa töitä.

Jämijärven kunnanjohtaja Kirsi Virtanen

– Tämä on varmaan maailman yksinäisin työ. On paljon tehtäviä, jotka pitävät erillään muista ihmisistä. Onhan tässä myös paineita; kunta on perusinstituutio, johon ihmiset luottavat. Pienellä paikkakunnalla käännytään kunnan puoleen asiassa kuin asiassa.

Jämijärven nettivideoiden ja Virtasen hersyvän persoonallisuuden varaan rakennettu markkinointistrategia on tapa olla läsnä kuntalaisten elämässä.

– Kun ollaan läsnä hyvissä ja huonoissa asioissa, niin uskon että haasteellisimmatkin asiat hoituvat. Yritämme ajatella Jämijärvellä stressivapaasti.

Uskottavuus koetuksella?

Jämijärven ykkösnainen ei kanna murhetta uskottavuudestaan, vaikka näyttäytyykin julkisesti rempseänä.

– Jos pelkäisin uskottavuuteni puolesta, niin en esiintyisi tällaisilla videoilla. Pitäisin vaan sen harmaan jakkupuvun ja tekisin otsa rutussa töitä.

Kaikesta päätellen Virtaselta voi odottaa mitä tahansa jämijärveläisten riemuksi.