Oulun insestijuttu: Syytetyn tytär toivoo julkisuuden ennaltaehkäisevän vastaavia tapauksia

Vaikka teot ovat tapahtuneet vuosia sitten, ei asianomistajan mukaan hänellä olisi ollut voimia puida niitä oikeudessa aikaisemmin.

Kotimaa
Oulun käräjäoikeuden istuntosali, tuomari pöydän takana, asianomistaja avustajan kanssa selin istumassa.
Syytetyn tunnustus lämmittää hieman, mutta menetettyjä vuosia ne eivät tuo takaisin, asianomistaja kertoo.Paulus Markkula / Yle

Oulun käräjäoikeudessa käsitellyn, poikkeuksellista mediajulkisuutta saaneen insestioikeustapauksen asianomistaja kertoo, että hän tuli asian kanssa julkisuuteen auttaakseen muita hyväksikäytön uhreja.

– Aloitin tämän, koska on lapsia, jotka tarvitsevat apua. On myös aikuisia, jotka ovat hyväksikäytön uhreja. Rohkeasti vain esiin. Ei tarvitse oikeasti tuntea häpeää, koska nämä teot ovat toisten tekemiä, syytetyn tytär kertoo.

Vaikka teot ovat tapahtuneet vuosia sitten, ei asianomistajan mukaan hänellä olisi ollut voimia puida niitä oikeudessa aikaisemmin.

– Olen ollut yksin, huolehtinut itsestäni ja kasvanut itsekseni. Olen myös kasvattanut mahtavan pojan. Siihen aikaan ei vain voimat riittäneet tämän asian läpikäyntiin.

Syytetyn tunnustus ilahduttaa asianomistajaa hieman, mutta haavat ovat syvät.

– Tottakai se nyt vähän lämmittää, mutta eipä se tuo paljoa niitä menetettyjä vuosia takaisin.

Äärimmäisen poikkeuksellinen käsittely

Isän asianajaja Kari Eriksson näkee, että poikkeuksellisen avoimesti käsitellystä jutusta voi olla sekä hyötyä että haittaa.

– Asianomistaja varmasti ajatteli lähipiiriään, mutta ei sitä, mitä julkisuudesta voi hänelle itselleen seurata. Toisaalta julkisuuden ansiosta vastaavat tapaukset tulevat herkemmin viranomaisten tietoon.

Eriksson korostaa, että juttu on erittäin poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa.

– Vastaavaa ei ole kohdalleni sattunut, eikä varmaan tule olemaankaan.

Myös tyttären asianajaja, varatuomari Jorma Herttuainen kuvailee tapausta harvinaiseksi.

– Hyvin poikkeuksellista, äärimmäisen poikkeuksellista. Hän pohti asioita ja hän halusi puhtaasti julkisen käsittelyn.