Hyppää sisältöön

Kuka olisi uskonut – Ranuan hillat ovat Lonely Planetille ehkä parasta Suomessa

Amerikkalainen Lonely Planet matkailuraamattu hehkuttaa Suomea kolmanneksi parhaana matkailukohteena ensi vuonna, ja aloittaa laajan Suomi-esittelyn Ranualta, Lapista. What?

Hilloja kuksat täynnään. Kuva: Seppo Manninen, Äkäslompolo

Ranualla aamu alkaa juhlakahveilla, ja syystä. Tietokoneen kuvaruudulla on Lonely Planetin pitkä, laaja ja avoimesti hehkuttava artikkeli pienestä lappilaiskunnasta, Ranuasta, sitä ympäröivistä soista ja tietenkin hilloista, tai lakoista, kuten ei-lappilainen näitä soiden appelsiineja kutsuu.

Alunperin Korean Air lentoyhtiön Morning Calm (siirryt toiseen palveluun) -matkalehteen tehty kolmen aukeaman juttu Ranuan "Lapin kullasta", hillasta on poikimassa pienelle lappilaiselle kunnalle ennen näkemättömän näkyvyyden maailmalla viimeistään nyt, kun toimittaja/kuvaaja Kelly Christianin juttu julkaistiin laajennettuna Lonely Planetin Suomi-spesiaalissa.

Maailman tärkeimpiin kuuluva matkaoppaiden kustantaja, amerikkalainen Lonely Planet valitsi kaikkien yllätykseksi Suomen Best In Travel 2017 (siirryt toiseen palveluun)-suosituslistansa kolmanneksi kiinnostavimmaksi, heti Kanadan ja Kolumbian jälkeen. Sijoitus aiheutti Suomessa hälyn ja matkailupiireissä juhlan. Jopa Yle uutiset vertasi uutista lottovoittoon.

Kelly Christianin Lapland’s gold: foraging for cloudberries in Finland (siirryt toiseen palveluun) -juttu on avausosa Lonely Planetin Suomi-esittelyä.

Ranualle tuplajättipotti

Jos Lonely Planetin huomio oli Suomelle lottovoitto, on Ranuan saama kansainvälinen julkisuus tuplajättipotti. Pienessä lappilaiskunnassa on tasan kaksi matkailuvalttia, eläinpuisto ja hillamarkkinat. Tulevaisuus voi nyt olla paljon monipuolisempi, kun kansainvälinen kiinnostus on vahvassa kasvussa.

Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Ranuan kunnan kehittämispäällikkö Riikka Tuomivaara, joka oli kaksi vuorokautta henkilökohtaisesti toimittajien oppaana Ranuan hillasoilla, ei tahdo pysyä rauhallisena.

– Tähän Korean Airin juttuun osasimme varautua mutta, että se päätyy tällaiseen julkaisuun, jota kaikki matkailijat ympäri maapalloa lukevat ja miettivät seuraavaa matkakohdetta, niin kyllä me voidaan täällä Lapissa varautua siihen, että tänne ympärille nousee vielä aivan uusia matkailuideoita ja uutta kysyntää.

– Meillä on täällä paljon sellaista osaamista, joka vielä täysin hyödyntämättä.

Tuomivaara kertoo, että aluksi sovittiin vain yhdestä neljän aukeaman jutusta Korea Air Morning Calm -matkalehteen. Toimittaja Luke Waterson ja kuvaaja Kelly Christiani kuitenkin ihastuivat näkemäänsä siinä määrin, että poislähtiessään jo totesivat tekevänsä Ranuasta kolme juttua. Näistä kaksi on nyt julkaistu. Tuomivaara ei tiedä, minkälainen kolmas juttu tulee olemaan mutta epäilee sen koskevan lappilaisia ruokalajeja, joissa käytetään hillaa.

Luonto apuna

Jutuntekoajankohta olisi normaalisti ollut aivan liian aikaisin hillan kypsymistä ajatellen, mutta viime kesänä olikin toisin. Ajankohta ei olisi voinut olla parempi. Tuomivaaran mukaan sää oli Ranualla aurinkoinen ja sopivan lämmin, ja mikä tärkeintä, hilla kypsyi lähes ennätysaikaisin lämpimän kevään vuoksi. Toimittajat saivat siis Ranualta täydellisen kattauksen.

– Kelly ja Luke olivat todella ihastuneita Lappiin ja Ranuaan. He olivat malttamattomia tutkimaan kaikki suotyypit ja kaikki hillaan liittyvät asiat läpi kahden vuorokauden aikana. Maisteltiin erilaisia ruokia tällä alueella ja nautittiin keskiyönauringosta, Tuomivaara kertoo.

Hillastajan onnea. Kuva: Juha Koskiniemi

Riikka Tuomivaara muistelee nauraen, kuinka kuvaajana toiminut Kelly Christiani onnistui asettumaan suolla aina sellaiseen paikkaan, joka varmasti upottaa.

– Me naurettiin monet kerrat, kuinka hän aina vajosi polvia myöten suohon. Aina saatiin kiskoa suosta ylös.

– Se oli kaiken kaikkiaan hauska tämä tapaaminen, olla kaksi vuorokautta toimittajien kanssa suolla. Aloite tuli Visit Rovaniemen kautta, joten kiitokset Sannalle, Tuomivaara huikkaa radiohaastattelun lomaan krediitit Visit Rovaniemen toimitusjohtajalle Sanna Kärkkäiselle.