Nuoret menevät myöhään nukkumaan – neljännes kukkuu ainakin puoleen yöhön

Eteläkarjalaisten nuorten elämää kartoittanut kysely kertoo, että päihteiden käyttö on vähenemässä.

nuoret
nuorten jalkoja
Heikki Haapalainen / Yle

Etelä-Karjalan yläkoululaisilla elämänhallinnassa on puutteita. Eksoten ja Elämäni sankari ry:n tekemässä hyvinvointikyselyssä käy ilmi, että pelit ja mobiililaitteet valvottavat nuoria.

– Tämä on ollut viiden vuoden ajan kasvava trendi. Päihteitä käytetään entistä vähemmän, mutta nukkuminen, ruokailu ja liikkuminen kärsivät, kertoo toiminnanjohtaja Henrik Norrena Elämäni sankari ry:stä.

Kyselyyn vastasi noin 2500 eteläkarjalaista 7.–9.-luokkalaista syyskuussa. Pääpiirteittäin maakunnan nuoret käyttäytyvät kuin muutkin suomalaisnuoret.

Kännykän näpräämisestä tulee sanomista

Hyvinvointikyselystä käy ilmi, että suurimmalle osalle yläkouluikäisistä lähipiirin on tarvinnut huomattaa liiasta viihde-elektroniikan käytöstä. 42 prosentille on huomautettu satunnaisesti. Kolmannes nuorista vastaa, että viihde-elektroniikka on joskus syrjäyttänyt tärkeitä asioita elämästä.

– Koneet pitää ottaa rohkeasti vain pois, jos laitteet häiritsevät unensaantia. Kyllä se kaksimetrinen nuorikin tarvitsee lepoa, muistuttaa Mansikkalan koulun apulaisjohtaja Marjatta Koskensalo.

Suurin osa eteläkarjalaisnuorista ilmoittaa menevänsä ennen iltayhtätoista nukkumaan, mutta 25 prosenttia painaa päänsä tyynyyn vasta puolen yöhön mennessä tai myöhemmin.

Enemmistö nuorista harrastaa liikuntaa päivittäin, mutta joka kuudes harrastaa harvemmin kuin kerran viikossa.

Aivan kaikille ei kouluruoka maita. Viisi prosenttia kertoo, ettei syö koulussa juuri koskaan. 15 prosenttia nuorista syö muutamia kertoja viikossa koulussa.

Energiajuomia puolestaan juo satunnaisesti tai päivittäin 36 prosenttia yläkoululaisista.

Norrena kiinnittää huomiota myös siihen, että aiemmissa mittauksissa viidellä prosentilla ei ole yhtään ystävää. Esimerkiksi Imatralla ilman ystäviä on nyt kahdeksan prosenttia yläkouluikäisistä. Suurimmalla osalla on kuitenkin ainakin kolme läheistä ystävää.

– Siitä tulee iso huoli, jos ei ole yhtään hyvää ystävää. Se voi johtaa huonoon suuntaukseen, Norrena ajattelee.

"Kannabista saa helpommin kuin alkoholia"

Norrenan mukaan nuorten päihteiden käyttö on ollut laskussa. 85 prosenttia nuorista ei käytä alkoholia koskaan humaltuakseen. Alkoholin hankkii useimmiten kaveri.

Seitsemän prosenttia yläkoululaisista ilmoitti käyttävänsä nikotiinituotteita. Nuuskaa ja tupakkaa käytetään yhtä paljon, reilut 40 prosenttia nikotiinin käyttäjistä. Sähkötupakkaa tupruttelee 17 prosenttia. Nikotiinituotteiden käyttäjien vanhemmista viidennes hyväksyy käytön.

Pari prosenttia on kokeillut huumausaineita, lähes kaikki heistä ainakin kannabista. Osa ilmoittaa käyttäneensä kovempiakin huumeita. Toiminnanjohtaja Norrenan mukaan hyvinkääläisessä verrokkiryhmässä huumeita käytettiin hieman enemmän ja valikoima oli laajempi kuin Etelä-Karjalassa.

– Koulussa tiedämme, että kannabista saa helpommin kuin alkoholia, kertoo Mansikkalan koulun apulaisjohtaja Marjatta Koskensalo.