Hyppää sisältöön

Pikku nappulat seuraavat ikäihmisten arkea tulevaisuuden kodissa

Asuntoihin sijoitettavat tunnistimet seuraavat tulevaisuudessa huomaamatta arjen sujumista. Tiedot auttavat ennakoimaan ikääntyvien elämänmuutoksia.

Esa Siivola on kytkenyt virran päälle anturiin, jolla voi seurata vaikka jääkaapilla käyntejä. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Pieni kolikonkokoinen anturi osaa paljon. Napilla voidaan mitata valoa, liikettä, lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidin määrää.

Tietojenkeruun avulla voidaan seurata mitä asunnossa tapahtuu. Esimerkiksi onko jääkaapilla muistettu käydä tai jopa sitä, onko pappa yksin vai käykö hänellä vieraita. Jos kavereita käy kylässä, hiilidioksidin määrä on lisääntynyt.

– Näissä on akku ja pieni lähetin. Tamperelaisen Wirepasin kehittämien ohjelmiston ansiosta anturit muodostavat itsestään verkon, eli näitä voidaan kylvää niin paljon kuin halutaan ilman erillisiä tukiasemia tai sähköä, sanoo asiantuntija Esa Siivola VCU- Consultingista.

– Näitä voidaan laittaa tarralla kiinni jääkaappiin, pesukoneen kylkeen, mihin vain, vaikka taskuun, kun kysymys on muutaman kymmenen euron antureista.

Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Siivolan mukaan teknologiaa on testattu, ja parasta aikaa kehitellään ohjelmistoja tiedon tulkintaan ja siihen miten tulokset näytetään omaisille tai hoitajille.

– Tietoja ei kerätä tiedon vuoksi, vaan siksi, että voidaan ennakoida terveydentilan muutoksia mahdollisimman varhain.

Helppo tiedonkeruu ei riitä

Tekesin rahoittamassa BeWell–aktiivinen arki hankkeessa testattiin huomaamatonta teknologiaa sijoittamalla golfpallonkokoisia liiketunnistimia vanhusten koteihin tarkkailemaan arjen rutiineja. Tietoa on helppo kerätä, mutta se ei yksistään riitä, sanoo VTT:n johtava tutkija, dosentti Jaana Leikas.

– Oleellisempaa ja monimutkaisempaa on se, millainen toimintamalli teknologian ympärille rakennetaan.

Merkittävämpää on, kuka sitä tietoa käyttää ja mihin, ja kuka tietoa analysoi ja miten, korostaa dosentti Leikas.

– Tiedon tulkintamenetelmiä kehitellään, alan yrityksiä kiinnostaa tällainen big datan analyysi.

Liikennevaloilla tieto omaiselle

Arjen sujumisesta kertovat muutokset on välitettävä yksinkertaistettuna ikäihmisen läheisille tai hoitajille. BeWell -hankkeessa kokeiltiin liikennevalomallia.

Eeva-Liisa Moilanen tabletin ääressä
KATSO VIDEO: Ikäihmisten seuraksi kehitetään uusia huomaamattomia seurantalaitteita, joiden avulla omaiset saavat tulevaisuudessa tietoa arjen sujumisesta tietotekniikan avulla.

– Omaisella voi olla omalla tietokoneella tai älypuhelimella liikennevalot. Kun liikennevalot ovat vihreänä, niin äidillä on kaikki hyvin. Jos sieltä alkaa tulla anturidatatietoa, että esimerkiksi jääkaapin ovea ei ole avattu vähään aikaan, niin liikennevalo vaihtuu keltaiseksi. Se kertoo, että nyt on aika kysäistä, että mitä kuuluu, johtava tutkija Jaana Leikas kertoo.

Oleellista kehitteillä olevissa arjenseurantaratkaisuissa on huomaamattomuuden lisäksi myös automaattisuus.

– Taustalla toimiva teknologia ei vaadi mitään osaamista. Se toimii siellä ihmisen elinympäristössä taustalla vähän niin kun vahtikoirana, joka reagoi sitten kun on tarvetta.

.
.