1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidenttikin voidaan tulevaisuudessa valita netissä – hallitus haluaa nettiäänestyksen kaikkiin yleisiin vaaleihin

Nettiäänestyksen käyttöönoton mahdollisuudet selvitetään ensi vuoden aikana. Ensimmäiset nettivaalit järjestetään todennäköisesti vasta ensi vuosikymmenellä.

Politiikka
Ihmisiä äänestämässä vaalikopissa.
Yle

Hallitus on antanut oikeusministeriölle tehtäväksi selvittää nettiäänestyksen käyttöönottoa kaikissa yleisissä vaaleissa.

Netissä olisi mahdollista äänestää eduskunta-, kunta-, europarlamentti- ja presidentinvaaleissa sekä valmistelussa olevissa maakuntavaaleissa. Nettiäänestystä voitaisiin käyttää myös neuvoa antavissa kansanäänestyksissä. Perinteinen äänestäminen säilyisi nettiäänestyksen rinnalla.

– Hallitus haluaa selvittää nettiäänestyksen käyttöönottoa yleisissä vaaleissa huolellisesti. Asiaan liittyy sekä etuja että riskejä. Näin Suomen 100-vuotisjuhlan lähestyessä on kuitenkin hyvä tarkastella nettiäänestystä yhtenä demokratiaa edistävänä keinona, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen tiedotteessa.

Netissä äänestäminen on todennäköistä vasta 20-luvulla

Nettiäänestyksen käyttöönotto, tekniset toteuttamisvaihtoehdot, kustannukset ja vaikutukset vaalijärjestelmään on tarkoitus selvittää ensi vuoden aikana.

Uudistuksen valmisteluun menee sen jälkeen todennäköisesti useampi vuosi eli tällä vuosikymmenellä nettiäänestäminen ei toteudu, arvelee vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Ainakin ensi kevään kuntavaalit, vuoden 2018 presidentinvaali ja vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalit käydään Jääskeläisen arvion mukaan vielä perinteisellä äänestystavalla.

Nettiäänestys liittyy hallituksen julkisten palvelujen digitalisointia edistävään kärkihankkeeseen.