Yhä harvempi nainen saa orgasmin – uusi tutkimus haastaa seksuaaliterapian

Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan alle puolet naisista saa orgasmin yhdynnässä. Joka kymmenes ei ole kokenut hekuman huippua koskaan.

terveys
Nais- ja miesfiguuri kietoutuneina toisiinsa.
Ruotsi haluaa kirjata lakiin, että seksiin tarvitaan aina ilmaistu suostumus.Henrietta Hassinen / Yle

Tuoreet FINSEX-tutkimuksen luvut ovat karua luettavaa. Naisilla orgasmin saanti on vaikeutunut merkittävästi. Vuoden 2015 tutkimuksessa 46 prosenttia naisista ilmoitti aina tai melkein aina saavansa orgasmin yhdynnässä. Vuonna 1999 luku 56 prosenttia.

Orgasmin saanti on vaikeutunut kaiken ikäisillä naisilla. Nuorista, alle 25-vuotiaista naisista vain 38 prosenttia sai yleensä orgasmin, kun sama luku vuonna 1999 oli 53 prosenttia.

Kaikesta seksuaalisesta vapautumisesta ja valistuksesta huolimatta peräti joka kymmenes nainen ilmoitti, ettei ole koskaan kokenut orgasmia yhdynnässä.

Luvut käyvät ilmi Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan ja tutkija Anneli Miettisen kirjoituksesta Socioaffective Neuroscience & Psychology (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Itsetyydytystä korostava terapia riittämätöntä

Kontulan ja Miettisen mukaan uudet huolestuttavat tutkimustulokset haastavat seksuaaliterapian uudistumaan. Nykyisin seksuaaliterapia keskittyy usein orgasmin opetteluun muun muassa itsetyydytyksen kautta. Taustalla oleva ajatus on, että itsetyydytyksellä orgasmi saavutetaan helpommin kuin yhdynnässä.

Tutkimus kuitenkin osoitti, että itsetyydytyksellä saavutettu orgasmi ei suoraan lisännyt orgasmeja yhdynnässä. Eli orgasmin mekaaninen opettelu ei lisännyt nautintoa kumppanin kanssa harrastetussa seksissä. Orgasmin saamiseen ei myöskään vaikuttanut se, kuinka monta seksikumppania naisella oli aiemmin ollut.

Avain naisen orgasmiin on tutkimuksen mukaan enemmänkin pään sisäinen. Hyvä seksuaalinen itsetunto ja toimiva keskusteluyhteys kumppaniin auttavat orgasmin saamisessa.

Naisilla on tekemistä myös oman nautintonsa arvostamisessa. Monet naiset pitivät kumppaninsa orgasmia tärkeämpänä kuin omaansa. Omalla asenteella on väliä: ne naiset, jotka ilmoittivat pitävänsä omaa orgasmiaan erittäin tärkeänä, myös useimmiten saavuttivat sen.

Orgasmin puute voi vahingoittaa parisuhdetta

Nautinnon saavuttamisessa auttaa tutkijoiden mukaan myös kyky keskittyä rakasteluhetkeen sekä kumppanin seksuaaliset taidot. Moni orgasmivaikeuksista kärsivä nainen voi hyötyä monipuolisemmista seksitekniikoista, kuten suulla tai kädellä tehtävästä kiihottamisesta.

Molemminpuolinen seksuaalinen aloitteellisuus ja aktiivisuus on myös hyväksi. Naisen orgasmi on tärkeä asia myös hänen kumppanilleen ja parisuhteen hyvinvoinnille. Moni mies kokee epäonnistuneensa rakastajana, jos nainen ei saa orgasmia.

Tärkeää olisi myös uskaltaa päästää irti kontrollista ja antautua nauttimaan. Kontulan ja Miettisen mukaan turvallinen, tunnetasolla toimiva parisuhde, jossa seksistä osataan puhua, luo hyvät puitteet orgasmin etsimiseen ja löytymiseen.