1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jämijärvi

Jämijärven vedessä yhä enterokokkia – juomavesi keitettävä

Pohjois-Satakunnassa Jämijärven vesiosuuskunan alueella on ollut voimassa vedenkeittokehotus viikonlopusta saakka.

Jämijärvi
Vettä lasketaan hanasta. Vesi ryöppyää lasin reunan yli.
Juomavesi on keitettävä Jämijärvellä.Antti Heikinmatti / Yle

Satakunnan Jämijärvellä on edelleen voimassa vedenkeittokehotus.

Jämijärven vesiosuuskunnan alueelta maanantaina otetuissa uusintanäytteissä oli edelleen enterokokkibakteereja. Vesiosuuskunnan alueella asuu noin tuhat ihmistä.

Itse vesijohtoverkostosta otetut näytteet olivat puhtaita, mutta vedenottamon näytteissä oli enterokokkia. Nämä bakteerit ovat merkki ulosteperäisestä saastumisesta.

Voimassa toistaiseksi

Vaikka bakteereja oli vähäinen määrä, ruoka- ja juomavesi pitää edelleen keittää 5–10 minuutin ajan. Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Peseytymiseen, hampaiden pesuun ja tiskaamiseen vettä voi käyttää normaalisti.

Jämijärven kunnan (siirryt toiseen palveluun)mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi sairastunut veden käytöstä. Vedenkeittokehotus on kuitenkin annettu varovaisuussyistä.

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi, ja saastumisen syyn selvittelyä jatketaan vedenottamolla. Uudet vesinäytteet on jo otettu keskiviikkona ja niiden tulokset valmistuvat perjantaina. Tuolloin asiasta tiedotetaan seuraavan kerran.

Lue seuraavaksi