Pellet ovat lasten päivittäinen keskustelunaihe – 12-vuotiaan pojan äiti: "Se pelottaa kovasti"

Pelleistä on tullut jokapäiväinen puheenaihe kouluissa ja kotona. Hollolalaisperheen äiti on tilanteesta huolissaan, sillä hän kokee lasten pelkäävän jopa ulkona liikkumista.

Kotimaa
Pia Raanoja pitää pelleilmiötä huolestuttavana.
Tästä ikkunasta Pia Raanojan poika näki pellen. Johanna Talasterä / Yle

Hollolalainen 12-vuotiaan pojan äiti Pia Raanoja kertoo, että pellet ovat olleet säännöllinen puheenaihe hänen perheessään, koulumaailmassa ja pojan kaveripiireissä. Raanojan mukaan lapsia pelottaa ja kavereiden kesken kysellään, onko joku nähnyt pellejä. Siinä missä aikaisemmin puhutti ahdistelija, ovat tilalle tulleet pellet.

– Se pelottaa kovasti. Onko se koulumatkalla ja jos se on metsän varrella, uskaltaako sieltä mennä. Asuinalueemme on aiemmin nähty turvallisena seutuna ja nyt ei enää uskalleta mennä ulos pimeällä, Raanoja kertoo.

Raanoja pitää tilannetta harmillisena. Normaalisti vanhemmat ovat hänen mukaansa toivoneet, että lapset menevät ulos leikkimään. Nyt kun pimeys tulee aikaisemmin, arveluttaa, uskaltaako lapsia päästää enää ulos.

Pelle näkyi ikkunan läpi

Raanojan poika on jo vanhempi, eikä pelko ole mennyt uniin asti. Eräällä tapahtumalla oli kuitenkin vaikutusta.

Raanojan poika oli nähnyt ikkunastaan pellennäköisen hahmon viiime lauantaina 22. lokakuuta Hollolassa. Raanoja oli itse ollut tuolloin kaupassa ja poika oli ikuistanut pellen ikkunan läpi. Poika soitti heti äidilleen.

– Kun hän sanoi, että täällä kulki tällainen pelle sanoin, että ”ei, älä nyt keksi”. Hän otti todistusaineistoksi kuvan ikkunan läpi ja näytti sitä. Sillä oli haalarit ja pellenaamari. Poika sanoi minulle, ettei uskaltanut mennä ulos siinä vaiheessa ja toimikin fiksusti.

Kun pelle oli myöhemmin lähtenyt, Raanoja oli mennyt kotiinsa ja ihmetellyt tilannetta. Raanoja oli mennyt tarkastamaan, näkyykö pelleä jossain. Ei näkynyt.

Pojan kohtaama pelle herätti perheessä keskustelua.

– Juttelimme, että jos nähdään uudestaan, soitamme 112:teen. Siinä on tietenkin se, kun ei tiedetä, oliko se joku matkija.

"En voi lakaista maton alle"

Tapahtuma herätti kysymyksen Raanojassa. Miksi joku haluaa pelotella lapsia? Häntä alkoi arveluttaa, onko kyseessä jotenkin vaarallisempi juttu.

– En voi lakaista tätä maton alle. En haluaisi sanoa pojalleni, että älä mene enää kavereiden kanssa ulos. Olen sanonut, että pidä silmät auki ja jos jotain näkyy, niin soita heti hätänumeroon. Yritä välttää paikkoja, joissa ei ole valoa.

Raanoja kokee, että tilanteeseen oli aiheellista puuttua. Vaikka pellet ovat lietsoneet myös lieveilmiötä, kokee Raanoja keskustelun aiheelliseksi Normaalisti pelle on ollut hauska ja viihdyttävä, ja nyt siitä onkin tullut pelottava.

– Tämä on ikävä ilmiö lasten kannalta. Ei aikuiset välttämättä tajua, mitä se lapselle merkitsee, että pelle onkin yhtäkkiä jotakin muuta kuin kiva. Kyllä täytyy ihmetellä, kuka siellä naamarin takana on. En ymmärrä ollenkaan.

Rajoittaa jopa ulkona liikkumista

Lahden kaupungin nuorisonohjaaja Reetta Möller kertoo, että pelleilmiö on puhuttanut kouluilla päivittäin. Lapset ovat kyselleet, mitä pellet tekevät ja tulevatko ne päälle.

– Työskentelen itse nuorisotilalla, mutta lähikouluillakin olen aktiivisesti ollut mukana. Melkein jokaisessa kohtaamistilanteessa viikon sisällä on puhuttu aiheesta.

Mutta mistä koulussa keskustellaan? Se puhuttaa, miten asiaan pitäisi suhtautua. Pahimmillaan nuoret ovat menettäneet yöunensa ja nuoriso-ohjaajan tietoon on tullut, että aiheesta on jouduttu juttelemaan yötä myöten.

– Osa nuorista on sanonut, että "lähdetäänpä etsimään ja jahtaamaan niitä pellejä" ja sitten taas selkeästi joillain on pelko, että se saattaa rajoittaa jopa ulkona liikkumista.

Lapsien kohdalla täytyy kuitenkin olla johdonmukainen ja kuunnella heitä.

– Se ei saa lähteä siihen, ettei uskalla lähteä enää mihinkään. Yritämme luoda turvaa, että kaikki aikuiset eivät ole noin hulluja. Ei joka puskassa pellejä lymyile. Haluamme kuulla, mitä nuori haluaa sanoa.

Möllerin mukaan on inhimillistä, että vanhemmat yrittävät jollakin tavalla ohjeistaa lapsiaan. Silti on hyvä miettiä, mitä lapsille puhutaan.

– Nuoren mieli saattaa kehittää asioista jotakin ekstraa. Kun aikuinen ei ole paikalla rauhoittamassa, on hyvä pohtia, mitä keskustellaan.

Toisaalta huhut lietsovat pelkoa

Välillä kuulopuheiden perusteella on ollut vaikeaa arvioida, puhutaanko todellisista pellehavainnoista, vai onko oltu vain huhujen varassa. Myös poliisi on yrittänyt selventää kouluissa, että hätäkeskukseen täytyy soittaa aidoista havainnoista.

– Jotenkin toivoisi, että asiat pysyisivät aitoina ja oikeina. On vaikeaa tietää, mikä on totta ja mikä ei.

– Tuossa yksi päivä tähän tuli yksi nuori, joka sanoi, että ”ihan äsken kaveri näki pellen ja sillä oli ilmapalloja ja se pelotteli”, Möller kertoo.

Huolestuttavimpana Möller näkee sitä, että nuorten ja lasten mielikuvitus on vilkas.

– Kun mielikuvitus on vielä ekstrana päällä, niin niistä voi tulla juttuja, jotka rakentuvat päässä isommiksi. Se ei saisi lamaannuttaa koko olemista.

Herkemmät nuoret saattavat Möllerin mukaan pelätä niin paljon, etteivät uskalla lähteä mihinkään.

Poliisi keskustellut kouluilla aiheesta

Lähipoliisi on käynyt viime aikoina myös Päijät-Hämeen alueen kouluissa puhumassa. Yksi puheenaiheista on ollut juuri pellet, koska pellehavaintoja on tullut lähipoliiisin tietoon ja ne puhuttavat. Päijät-Hämeen alueella niitä on Hämeen poliiisin komisarion Rauno Piispan mukaan ollut 10-20:n välillä.

– Viime viikolla lähipoliisinkin kautta tuli vinkkejä, että pellejä on ollut, Piispa sanoo.

Myös poliisi on sitä mieltä, että ilmoituksia on kuitenkin tehty myös kuulopuheiden pohjalta.

– Kaverin isältä on kuultu, että "siellä saattaisi olla", mutta itsellä ei ole omaa havaintoa. Sentyyppisiä soitot hätäkeskukseen olivat.

Piispa korostaa, että toisten pelottelu on älytöntä. Mopo on hänen mukaansa lähtenyt käsistä, mutta tilanne toivon mukaan rauhoittuu.