Orpo komission nuhteista: Suomi ei vielä huonoimmassa luokassa, mutta tilanne vakava

Valtiovarainministerin mukaan Euroopan komissio voi pahimmillaan edellyttää, että Suomi korjaa ensi vuoden budjettiaan. Komissio epäilee Suomea sääntöjen rikkomisesta.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoAOP

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää vakavana, että Euroopan komissio vaatii selvitystä siitä miten Suomi hillitsee liiallista julkisen talouden alijäämää.

Komissio epäilee, että seitsemän euromaata, Suomi, Belgia, Kypros, Italia, Liettua, Portugali ja Espanja, rikkoo Euroopan unionin budjettisääntöjä. Erityisen huolissaan komissio on siitä, että Italia, Kypros ja Suomi eivät yllä EU:n tavoitteisiin budjeteissaan.

– Emme ole vielä huonoimmassa luokassa, eli emme ole liiallisen alijäämän menettelyssä, mutta Suomen tilanne on vakava, Orpo sanoi keskiviikkona eduskunnassa.

Suomen velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen ylittää EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisen 60 prosentin rajan, sillä velkaa on ensi vuoden budjetin perusteella 67 prosenttia bkt:sta.

Orpo sanoo, että komissiolle lähtee vastaus huomenna. Keskeinen viesti on, että hallitus ottaa tilanteen erittäin vakavasti.

– Luettelemme rakenteelliset uudistukset ja säästöohjelman, johon olemme sitoutuneet sekä uusia toimia, joita puoliväliriiheen valmistellaan.

Orpon mukaan komissio saattaa pahimmillaan edellyttää ensi vuoden budjetin korjaamista.

– Uskon kuitenkin, että rakenneuudistukset ja neljän miljardin euron säästöt vastaavat sitä mitä komissio haluaa kuulla, ja pärjäisimme moitteilla.