Poliisi selvitti kouluiskua valmistelleen naisen motiivin: Ihaili Jokelan koulusurmaajaa

Tutkinta kouluun kohdistuneesta joukkosurmasta on valmistunut ja siirtyy syyteharkintaan. Poliisin syyskuun puolivälissä kiinniottama nainen on edelleen vangittuna.

Kotimaa
Poliisin logo.
Petri Lassheikki / Yle

Noin 20-vuotiaan helsinkiläisnaisen epäillään laatineen suunnitelman joukkosurman toteuttamisesta. Hän oli myös ollut hankkimassa ampuma-asetta.

Poliisin mukaan tutkinnassa on selvinnyt, että naisen motiivina on ollut Jokelan koulusurmista tunnetun, ja jo edesmenneen Pekka-Eric Auvisen voimakas ihailu. Helsingin poliisin uhkatutkintaryhmän suorittama tutkinta on nyt valmis, ja juttu siirtyy seuraavaksi syyttäjälle syyteharkintaan.

Kaksi muutakin henkilöä osallisena

Tapaukseen liittyy myös kaksi muuta henkilöä. Poliisin mukaan heitä epäillään avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Toisen heistä epäillään luvanneen toimittaa helsinkiläisnaiselle teossa käytettävän ampuma-aseen ja toisen osallistuneen suunnitelmaan sitä tukemalla ja salaamalla.

Valmistelu suunnitelmallista ja pitkäaikaista

Poliisi otti kiinni koulusurman valmistelusta epäillyin naisen 15. päivä syyskuuta epäiltynä todennäköisin syin törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Poliisi kertoi tuolloin, että valmistelu oli suunnitelmallista ja pitkäaikaista.

Poliisi pääsi koulusurman valmistelun jäljille tutkinnallisin keinoin. Asiaa ei kuitenkaan ole tarkemmin avattu. Myöskään koulua, jonne iskua on suunniteltu, ei ole paljastettu.

Pekka-Eric Auvinen teki aseellisen hyökkäyksen marraskuussa 2007 Jokelan koulukeskukseen Tuusulaan. Yhdeksän kuoli. Tekijä itse menehtyi myöhemmin helsinkiläisessä sairaalassa itsensä aiheuttamiin vammoihin.