Vanhat hissit muodostuvat lähivuosina ongelmaksi – useat taloyhtiöt eivät ole varautuneet kalliisiin remontteihin

Vanhoihin hisseihin on vaikea saada varaosia ja usein hissit joudutaan uusimaan kokonaan. Myös vanhoihin hisseihin liittyvät onnettomuudet ovat lisääntyneet viime vuosina.

Kotimaa
Nainen rappukäytävässä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Monella taloyhtiöllä on lähivuosina edessä hissiremontti. Vanhoihin hisseihin on vaikea saada varaosia, minkä vuoksi monet hissit joudutaan uusimaan kokonaan.

Hissihän on tyypillisesti se viimeinen kiinteistön laite, jota lähdetään korjaamaan.

Jarmo Tikkinen

– Jos ajatellaan lukujen valossa, niin Suomessa on hieman yli 50 000 hissiä ja noin 75 prosenttia kerrostaloista on yli 30-vuotiaita. Kyllähän se aika suuren haasteen antaa jo näillä valoilla, vanhoihin hisseihin perehtynyt asiakkuuspäällikkö Jarmo Tikkinen Kone Hissit Oy:stä sanoo.

Hissiremontti jää usein taloyhtiöiltä ennakoimatta ja remontin kalleus voi yllättää. Uuden hissin rakentaminen maksaa keskimäärin reilusta 50 000 eurosta yli sataan tuhanteen euroon. Pelkän koneiston uusiminen tulee hieman halvemmaksi.

– Hissihän on tyypillisesti se viimeinen kiinteistön laite, jota lähdetään korjaamaan. Valitettavasti se hissin tekninen elinkaarenpää ei näy korissa matkustajille, vaan kokonaisuus on konehuoneessa, Tikkinen sanoo.

Korjaustarve riippuu myös käyttömääristä

Tikkisen mukaan hissikorjauksia tarvitaan nyt etenkin 70- ja 80-luvuilla rakennettuihin taloihin, mutta myös vanhemmissa taloyhtiöistä on vielä hissejä uusimatta.

Hissiremontteja ei ole otettu huomioon taloyhtiöiden viiden vuoden suunnitelmissa sillä tavalla kuin pitäisi.

Kaisu Terkki

– Käyttöikä vaihtelee paljon – puhutaan käyttömääristä ja käyttöympäristöstä. Voidaan ajatella, että joissakin tapauksissa jo kymmenen vuotta vanha hissi on modernisoitava, mutta yleensä keskimäärin kolmekymmentä vuotta on se aika, milloin hissi saavuttaa elinkaaren päänsä.

Lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta muistuttaa, että taloyhtiöiden tulisi varautua hissiremontteihin jo ennakkoon.

– Hissiremontteja ei ole otettu huomioon taloyhtiöiden viiden vuoden suunnitelmissa sillä tavalla kuin pitäisi. Eli se on yleensä sellainen hanke, jota lykätään niin sanotusti parempaan taloudelliseen hetkeen.

Taloyhtiö voi päättää poistaa hissin käytöstä

Hissiremontin lykkääminen voi johtaa siihen, että hissi joudutaan poistamaan käytöstä, kun varaosia ei enää saada. Taloyhtiöillä ei ole velvoitetta pitää hissiä käyttökunnossa, eikä turvallisuuden vaarantavaa hissiä saa käyttää. Yläkerroksissa asuvat ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset ovat tällöin oman onnensa nojassa.

Jos hissi ei toimi, niin eihän se auta kuin odotella aikoja parempia.

Raija Uusitalo

– Kyllähän se kuudennen kerroksen asukasta vaikeuttaa, kun on proteesit polvissa ynnä muuta ja liikuntarajoitteinen. Rollaattori on sitä varten, että pääsen liikkumaan kunnolla. Jos hissi ei toimi, niin eihän se auta kuin odotella aikoja parempia, että alkaa toimia, kertoo hissiremonttia odottavassa talossa asuva kemiläinen Raija Uusitalo.

– Tiukan juridisesti jos asiaa mietitään, niin kyllähän yhtiö voi luopua hissistä, jos enemmistö yhtiössä näin päättää. Onko se sitten järkevää, on toinen asia. En kannusta kyllä tekemään tällaisia päätöksiä, vaan kannustan siihen, että sitä hissiä huolletaan ja tarvittaessa korjataan, Suomen Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki toteaa.

Vanhat hissit lisäävät onnettomuusriskiä

Turvallisuusmääräykset vanhoille hisseille ovat uusia hissejä väljemmät, mikä lisää onnettomuusriskiä.

– Olen saanut kuulla Tukesista, että kasvava onnettomuustyyppi liittyen hisseihin on ollut se, että pienten lasten sormet ovat jääneet avautuvien hissinovien väliin. Ja tietysti voi olla, että vanhoissa hisseissä hissin pysähtymistarkkuus ei ole ihan sillä tasolla, mitä pitäisi olla eli voi tulla sitten kaatumisia, kun lähdetään hissistä, Terkki sanoo.

Mikäli hissi päätetään uusia, osallistuvat kaikki osakkaat siihen vastikeperusteisesti asuinkerroksestaan riippumatta.

– Kulut määräytyvät ihan normaalin vastikeperusteen mukaisesti eli ei ole mitään omaa hissipykälää näihin korjauksiin liittyen.