Valtiovarainministeriö kuuli verovelkojen perinnän katkaisemisesta uutisista – “Verohallinnon mukaan tässä ei ole mitään ihmeellistä”

Osa verohallinnon työntekijöistä pelkää verovelkojen kasautumisen vaikeuttavan rahojen tehokasta perintää.

Kotimaa
Terhi Järvikare
Terhi JärvikareTiina Jutila / Yle

Valtiovarainministeriö sai Ylen uutisista tiedon verohallinnon päätöksestä katkaista velkaperintä loppuvuonna. Ministeriöllä on edustus hankkeen ohjausryhmässä, mutta asia ei ministeriön mukaan ole ollut siellä esillä.

Yle uutisoi eilen, että verohallinto on päättänyt jättää verotileille kertyvät velat siirtämättä perintään marras-joulukuussa. Taustalla on vuodenvaihteessa tapahtuva tietojärjestelmäuudistus. Verohallinnon työntekijät ovat kannelleet katkoksesta oikeuskanslerille. Heidän mukaansa laki ei salli perinnän lakkauttamista yleisluontoisesti edes määräajaksi.

– Meillä ei ole ollut tiedossa tämä perintää koskeva asia eikä siihen liittyvä kantelu. Tieto saatiin uutisista, kertoo vero-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Terhi Järvikare.

*Olisiko pitänyt olla tiedossa? *

– Tietenkin aina silloin jos joku asia nousee esille, silloin tietäminen on tarpeellisempaa. Silloin jos ei nouse, niin eihän sitä osaa kysyäkään. Tämä ei tarkoita sitä, että juuri tästä olisi pitänyt kertoa. Verohallinto on itsenäinen virasto. Se hoitaa verotukseen liittyvän operatiivisen toiminnan eikä meillä ole tietoa kaikista yksityiskohdista. Verohallinto on itse katsonut, ettei tässä ole mitään ihmeellistä.

Verottajan työntekijöiden keskuudessa on ollut huolta siitä, että kun verovelat pääsevät kasaantumaan, niiden tehokas periminen vaikeutuu.

– En pysty kommentoimaan tuohon mitään. Verohallinto harkitsee tämän mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti. Toki pitää tehdä asiat niin, että perinnälle ei aiheudu haittaa. Tämä on todella iso verotuksen tietojärjestelmän kokonaisuudistus ja monta asiaa pitää varmistaa, jotta se saadaan menemään kunnialla läpi, Järvikare sanoo.

Pääjohtaja: Uskooko joku tosissaan? 

Ylen tietojen mukaan työntekijöiden keskuudessa on ollut viime vuosina tyytymättömyyttä siihen, että verohallinto on siirtynyt painottamaan enemmän pehmeitä konsteja - kuten verovelvollisen ohjaamista ja häneen luottamista.

– Kyllä me näemme sen oikeastaan ainoana vaihtoehtona, kun resurssit vähenevät, kommentoi verojohtaja Eeva-Liisa Perksalo MTV:lle pari vuotta sitten.

Työntekijöiden huoli liittyy siihen, että valvonnan heikentäminen voi rapauttaa suomalaisten veromoraalia.

– Uskooko joku tosissaan, että hyvä neuvonta ja ohjaus heikentää veromoraalia, pääjohtaja Pekka Ruuhonen totesi (siirryt toiseen palveluun)eilen Twitterissä.

Harva työntekijä uskaltaa esittää kritiikkiään julkisesti.

– Ainoa nimeltä mainittu lähde oli entinen ylitarkastaja. Paino sanalla entinen, Ruuhonen jatkoi kommentoidessaan Ylen uutista.