Vakavasti sairas Aatu sai lahjoituksena sohvan aamutoimia helpottamaan – "Aluksi hän laittoi kovat säännöt sohvalla istumiselle"

Lihassairaudesta kärsivä pikkumies saioman Nenäsohvan osana viime vuoden hyväntekeväisyyskampanjaa. Kysyimme, mitä Aatulle ja sohvalle kuuluu nyt.

Nenäpäivä
Aatu nenäsohva nenäpäivä lihassairaus
9-vuotias Aatu on äidin mukaan reipas ja iloinen koululainen. Iltapäivät koulun jälkeen hän viettää kunnallisen avustajan kanssa kotona.

Yle Kuopio lahjoitti vuosi sitten maakuntaa kiertäneen Nenäpäivä-sohvan nuorelle Aatulle. Nuori mies tykästyi sohvaan niin paljon, että hän omi sen täysin itselleen.

– Aluksi Aatu laittoi kovat säännöt sohvalla istumiselle, mutta nyt koko perhe käyttää sohvaa. Pääsääntöisesti se on kuitenkin Aatun, Ulla Leivo-Lahti selittää.

Ihmisille ja koirille on erilaiset sohvasäännöt. Aatu päästää sohvalle toisinaan perheen pystykorvan, vaikka isä on sen nimenomaan kieltänyt.

Muuten sohva on aivan tavallisessa viihtymiskäytössä.

– Leikin sohvalla usein ja katson telkkua, Aatu kertoo.

Aatu sairastaa vakavaa ja etenevää lihassairautta, Duchennen lihasdystrofiaa. Sen tunnusmerkkejä ovat lihasvelttoudesta aiheutuva liikuntavammaisuus sekä muun muassa sydänlihasten heikentyminen. Aatulla on myös sairauteen liittyvä sydänvika.

Sohva tuli tarpeeseen

Sohva helpottaa Aatun arkea hyvin konkreettisella tavalla.

– Aamulla Aatun liikkeellelähtö vaatii aikaa, joten hän tulee sohvalle lepäämään, katsomaan lastenohjelmia ja syömään aamupalaa, Ulla Leivo-Lahti kertoo.

9-vuotias Aatu on äidin mukaan reipas ja iloinen koululainen. Iltapäivät koulun jälkeen hän viettää kunnallisen avustajan kanssa kotona.

– Sohva on Aatulle lepopaikka, leikkipaikka ja oma valtakunta.

– Tämä on ollut hyvä sohva. Se on nähnyt elämää ja napit ovat lennelleet. Lapsen näkökulmasta se on kuitenkin juuri sopivan kokoinen, Leivo-Lahti jatkaa.

Tänä vuonna Nenäpäivä-kampanja on 27.10–13.11.2016 ja Nenäpäivä 11.11.2016.