1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Satojen suomalaisyritysten rahat vaarassa – verottaja paljasti mittavan alv-huijauksen

Kesän ja syksyn mittaan on tullut ilmi satoja yritysten identiteettivarkauksia, joilla on yritetty huijata verottajalta arvonlisävero- ja muita veronpalautuksia.

Talous
Verotoimiston logo
Ismo Pekkarinen / AOP

Elokuun puolenvälin jälkeen huijaustapauksia on paljastunut noin pari sataa, kertoo verohallinnon petostorjunnan ylitarkastaja Juha Kuusala. Tapauksia tulee ilmi lisää melkein päivittäin.

Kuusalan mukaan verohallinto on tehostanut huijausaallon takia valvontaansa, ja huijaukset ovat jääneet yhtä tapausta lukuun ottamatta yritykseksi.

Juha Kuusala
Ylitarkastaja Juha Kuusala, Verohallinto.Markku Rantala / Yle

– Tarkastamme tällä hetkellä manuaalisesti kaikki yritystilimuutokset. Yhtään palautusta ei lähde ennen tarkistusta, Kuusala sanoo.

Mikäli rikolliset olisivat onnistuneet, rikosvahingot olisivat olleet vähintään 30 miljoonaa euroa.

– Korostan, että kerrannaisvaikutukset olisivat olleet paljon pahempia. Jos he olisivat päässeet läpi, he olisivat jatkaneet sitä kuukaudesta toiseen. Vahingot olisivat voineet nousta satoihin miljooniin euroihin, Kuusala toteaa.

Viron hämärämiehet asialla

Rikolliset ovat käyttäneet useita huijaustapoja. Yksi keino on väärentää yrityksen vastuuhenkilön nimi paperiseen muutoslomakkeeseen ja vaihtaa yrityksen veronpalautuksiin käyttämä tili toiseen.

Yritysten tiedot on kerätty julkisista lähteistä, kuten kaupparekisteristä tai yrityksen nettisivuilta.

Perään on lähetetty alv-palautuspyyntö, jolla on yritetty saada verottaja maksamaan veronpalautus väärennetylle tilille.

Rikollisten jäljet johtavat ulkomaille, pääasiassa Viroon, vaikka suomalaisiakin hämärämiehiä on mukana.

– Meillä oli jo tieto Viron verohallinnolta, jossa tätä oli aikaisemmin tehty käytännössä samojen toimijoidenkin toimesta eli me varauduttiin siihen jo ennalta. Lähes samaan aikaan tilinumerovalvonnassa havaittiin, että verohallintoon alkoi tulla epäilyttäviä tilinumeromuutoksia. Sen jälkeen stopattiin kaikki muutokset siihen paikkaan, Kuusala kertoo.

Rikolliset siirtävät rahat nopeasti eteenpäin toiselle tilille ja lopulta rahat nostetaan ulos. Varojen takaisin saaminen ja rikollisten kiinni nappaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

käsi ja lomake
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Miksi tilimuutoksesta ei lähde tietoa yritykselle?

Verottajalta on samalla paljastunut huijauksen mahdollistanut tietoturva-aukko. Verottaja ei lähetä tilitietojen muutoksesta tarkistusviestiä yrityksen vastuuhenkilölle, yleensä toimitusjohtajalle.

Verohallinto olisi siis voinut palauttaa yritysten liikaa maksamia veroja rikollisten tilille, mikäli yrityksellä olisi ollut rahaliikennettä ennen väärennöksen huomaamista.

Kuusala myöntää tietoturva-aukon, mutta ei osaa kertoa miten huijauksen mahdollistava virhe on syntynyt.

– Parannettavaa on ollut, kyllä näin voi sanoa, hän muotoilee.

– Me olemme parhaillaan rakentamassa automaattista varmistusjärjestelmää. Tällä hetkellä me tehdään niin, että joka ainoa tilinumeromuutoshakemus, joka tulee paperilla, tarkistetaan puhelinsoitolla yritykseen eli varmennus on tällä hetkellä sataprosenttinen, Kuusala painottaa.

Rikoksen kohteeksi joutuneet yritykset eivät ole tienneet muuttuneista tilitiedoista vaan huijaus on paljastunut, kun verottaja on ottanut yhteyttä yritykseen.

Verottaja eli veronmaksaja korvaa yrityksen menetyksen

Huijausyrityksen kohteeksi on joutunut kaiken kokoisia yrityksiä.

Pääasiassa yritykset ovat olleet pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta joukkoon mahtuu muutama isompikin yhtiö. Nimiä ei paljasteta.

Yhden yrityksen tapauksessa huijaus onnistui, ja verottaja siirsi rikollisten tilille noin pari tuhatta euroa.

Kuusalan mukaan raha ei jää yrityksen tappioksi vaan verottaja korvaa summan. Lopulta rikollisille menetetyt rahat siis menevät veronmaksajan pussista.