Hyppää sisältöön

Taalintehtaalla pääsee samoille lauteille, joilla Kekkonenkin hikoili

Taalintehtaan Ruukin sauna oli alun perin tarkoitettu vain paremmalle väelle. Nyt sinne pääsevät kaikki.

Ruukin sauna Taalintehtaalla. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Kemiönsaaressa sijaitseva Ruukin sauna sijaitsee Taalintehtaan satama-alueella. Vuonna 1902 rakennettu sauna on Taalintehtaan keskustassa puistoalueella, lähellä merenrantaa.

Alun perin sauna oli tarkoitettu Taalintehtaan paremman luokan virkistäytymispaikaksi. Virkamiesten lisäksi saunassa tarjottiin löylyjä myös paikkakunnalla piipahtaneille arvovieraille.

Kekkonen oli kuulemma tykännyt kovasti saunan löylyistä.

Henna Heinänen

– Täällä saunotettiin muun muassa venäläisiä vieraita, mutta kuuluisin vieras oli varmaankin presidentti Kekkonen, sanoo Ruukin saunan nykyinen yrittäjä Henna Heinänen.

Kekkonen kehui saunaa

Henna Heinänen on yrittänyt kerätä tarinoita saunan historiasta. Osa saunan vanhoista kylvettäjistä on kertonut mitä saunassa tapahtui.

– Kekkonen oli kuulemma tykännyt kovasti saunan löylyistä, Heinänen sanoo. – Saunojilla oli ollut myös tapana juosta saunasta puiston poikki mereen uimaan.

Saunayrittäjä Henna Heinänen teetti saunassa mittavan remontin viime keväänä.

Henna Heinänen Ruukin saunan pukuhuoneessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

– Rakennuksen perusteet olivat kunnossa, mutta esimerkiksi sähköt on uusittu, samoin vesijohtoputket ja ilmastointi. Kiukaaseen laitettiin yli 500 kiloa kiviä.

Rahvaskin on nykyään tervetullut

Alun perin ruukin sauna oli siis tarkoitettu paremmalle väelle, mutta viime kesästä lähtien sauna on ollut avoinna kaikille halukkaille. Kerralla mahtuu saunomaan kaksikymmentä henkeä.

– Esimerkiksi yritysvieraille ja sukujuhliin sauna sopii mainiosti, Henna Heinänen sanoo.