Turkin Suomen-suurlähetystöä syytetään urkinnasta ja uhkailusta

Jotkut Suomessa asuvat turkkilaiset sanovat, että Turkin suurlähetystö ei enää suostu auttamaan heitä. Lähetystön väitetään myös urkkivan tietoja Suomen turkkilaisista. Lähetystö ei kommentoi syytöksiä.

Turkki
Turkkilainen mies.
Yrittäjä Bilal Dalkılıç haluaa, että Suomen viranomaiset selvittävät Turkin lähetystön toimintaa.Tom Kankkonen / YLE

Suomessa pitkään asunut turkkilainen autoalan yrittäjä Bilal Dalkılıç yritti äskettäin lähettää valtakirjan Turkissa asuvalle sukulaiselleen pankki- ja muiden asioiden hoitoa varten. Ensin kaikki sujui normaalisti Turkin Helsingin suurlähetystössä, jonka kautta asian pitäisi hoitua.

– Sitten minut kutsuttiin tiskille uudestaan, ja virkailija kertoi, että he eivät auta minua. Virkailija ei kertonut, mistä tämä johtuu. Hän sanoi vain, että tietojärjestelmässä on merkintä, Dalkılıç kertoo.

Kun hän keskusteli virkailijan kanssa, kävi ilmi, että ongelma saattaa liittyä Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeisiin puhdistuksiin.

Turkki syyttää kaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa uskonnollista johtajaa Fethullah Güleniä. Gülenin kannattajia jahdataan nyt armotta. Turkin hallituksen mielestä Gülen on perustanut FETÖ-lyhenteellä tunnetun terrorijärjestön.

"Olen merkitty mies"

Bilal Dalkılıç on Suomessa osallistunut muun muassa Güleniä lähellä olevan liikemiesyhdistyksen toimintaan. Hän ei salaile tukeaan Gülenin perustamalle Hizmet-liikkeelle.

– Olen tavallaan merkitty mies. En minä siitä välitä. Hizmet-liike tekee hyviä asioita, se riittää minulle. Se ei ole mikään terrorijärjestö.

Gülenin kannattajien mukaan Hizmet edustaa maltillista islamia ja uskonnollista vuoropuhelua. Dalkılıçin mielestä Hizmet on oikealla asialla, kun se muun muassa edistää yritystoimintaa ja koulutusta.

Dalkılıç on avustanut suomalaisia yrityksiä Turkin-kaupassa, mutta tämä työ on nyt loppu. Turkissa tuhansia ihmisiä on pidätetty, eikä Dalkılıç pidä enää turvallisena matkustaa Turkkiin, vaikka hänellä on Suomen kansalaisuus.

Gülenin Hizmet-liike tekee hyviä asioita, se riittää minulle. Se ei ole mikään terrorijärjestö.

Bilal Dalkılıç

Myös jotkut muut Suomessa asuvat turkkilaiset kertovat, että Turkin suurlähetystö ei halua olla tekemisissä heidän kanssaan. On kuitenkin vaikea sanoa, miten laajasta ilmiöstä on kyse.

Turkin suurlähetystö uhkailee?

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen Suomeen on tullut noin kolmekymmentä turvapaikanhakijaa Turkista. Joukossa on Gülen-liikettä lähellä olevia liikemiehiä. Tämä ryhmä näyttää kiinnostavan myös Turkin suurlähetystöä.

– Lähetystöstä on kehotettu yrittäjiä ja muita Suomen turkkilaisia pysymään erossa Güleniä lähellä olevista liikemiehistä, Bilal Dalkılıç sanoo.

Dalkılıçin tietojen mukaan Turkin suurlähetystössä on pidetty ainakin yksi kokous, jossa on uhattu vakavilla seurauksilla, mikäli ihmiset pitävät yhteyttä niin sanottuihin gülenisteihin.

– Turkissa vallitseva pelko on levinnyt tänne. Myös minä huomaan sen. Ihmiset, jotka aiemmin olivat hyvinkin läheisiä, välttelevät nyt minua, Dalkılıç kertoo.

Sotilaita bussissa
Turkin vallankappausyrityksen jälkeen pidätettyjä sotilaita Istanbulissa.Sedat Suna / EPA

Lähetystöä syytetään urkinnasta

Bilal Dalkılıç on myös kuullut, että jotkut turkkilaiset olisivat yhteistyössä lähetystön kanssa koonneet listoja Suomessa asuvista turkkilaisista.

– Minulle on kerrottu, että lähetystöön olisi toimitettu tietoja siitä, missä ihmiset asuvat, montako lasta heillä on ja mitä he täällä tekevät.

Dalkılıç korostaa, että hänellä ei ole urkinnasta todisteita, mutta tällaisia epäilyjä on liikkeellä turkkilaisyhteisössä.

On rikollista levittää pelkoa ja lietsoa vihaa ihmisten välille. Valtion täällä Suomessa tulisi tutkia asiaa.

Bilal Dalkılıç, yrittäjä

Bilal Dalkılıçin mielestä Suomen viranomaisten pitäisi kiinnostua Turkin suurlähetystön toiminnasta.

– On rikollista levittää pelkoa ja lietsoa vihaa ihmisten välille. Valtion täällä Suomessa tulisi tutkia lähetystön edesottamuksia, Dalkılıç sanoo.

"Supo saattaisi kiinnostua"

Jos Turkin suurlähetystö todella osallistuu Gülenin kannattajien painostamiseen, tämä voisi kiinnostaa Suomen viranomaisia, arvioi Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Supon ulko-ovi
Juha-Pekka Inkinen / Yle

– Perustuslaki turvaa Suomessa asuville sananvapauden ja laajat poliittiset toimintavapaudet. Viranomaisten näkökulmasta on kiinnostavaa, jos joku pyrkii rajoittamaan niitä.

Onko teillä tiedossa, että tällaista painostusta olisi esiintynyt?

– Yleisesti voi sanoa, että Suomen viranomaisten pitää olla selvillä siitä, jos Suomen kansalaiset tai muut Suomessa oleskelevat joutuvat mielipiteidensä takia vieraan valtion painostuksen tai vainon kohteeksi, Rantala sanoo.

– Tehtäviimme kuuluu hankkia tietoa myös sen tyyppisistä ilmiöistä.

Turkin suurlähetystö ei halua Ylelle kommentoida väitteitä urkinnasta ja maan omien kansalaisten painostamisesta. Lähetystön mukaan kyse on yksittäisten Turkin kansalaisten ja lähetystön välisistä asioita, joista ei puhuta ulkopuolisten kanssa.