1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustajat poissaolotilastojen kärkipaikoilla Etelä-Savon valtuustoissa

Kansanedustajat loistavat Etelä-Savon valtuustojen kokouksissa poissaolollaan. Ministerinä ollessaan Lenita Toivakka ei vuonna 2015 ollut yhdessäkään Mikkelin kaupunginvaltuuston kokouksessa.

kuntapolitiikka
Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.)
Maria Bonnor / Yle

Työtehtävät aiheuttavat paljon poissaoloja valtuuston kokouksista. Yle Mikkeli selvitti Pieksämäen, Savonlinnan ja Mikkelin poissaolijat ja kysyi, miksi poissaoloja on kertynyt. Esimerkiksi Jouni Backman Savonlinnasta, Markku Kakriainen Mikkelistä sekä Saku Heinonen Pieksämäeltä sanoivat poissaolojen syyksi työtehtävät.

Lenita Toivakka oli vuonna 2015 pois jokaisesta valtuuston kokouksesta. Hänen avustajansa kertoi Yle Mikkelille Toivakan poissaolojen syyksi ministerin tehtävät ja kokoukset.

Usein poissaoloja aiheuttavat myös muun muassa sairastumiset sekä äitiyslomat ja vanhempainvapaat.

Savonlinnan kaupunginvaltuustossa istuva Kaj Turunen kommentoi omien poissaolojen syyksi työtehtäviä.

– Muutaman kerran olen ollut ulkomailla edustamassa parlamenttia. Silloin en ole maanantaisin ollut valtuustossa. Fyysisesti en ole ollut läsnä mutta minulla on varavaltuutettu, jonka kanssa asiat käydään läpi. Päätöksentekoon olen osallistunut vaikka en ole ollut valtuustossa läsnä.

Turunen uskoo jatkossakin ehtivänsä hoitamaan sekä kansanedustajan että kuntapäättäjän tehtävät. Hän kuitenkin muistuttaa, että kansanedustajan tehtäviin kuuluu esimerkiksi tietyt pakolliset ulkomaanmatkat, jolloin poissaoloja kertyy.

Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).Petteri Paalasmaa / AOP

Saku Heinonen Pieksämäeltä nostaa esille puolueryhmiin liittyvän asian.

– Osalla puolueista on tapana, että kun valtuutettu valitaan niin puhutaan, että päästetään varavaltuutettu välillä kokouksiin. Sen takia sitä ei esimerkiksi meillä Vihreissä ole nähty ongelmana. Varavaltuutettu ja valtuutettu ovat tiimi.

Teuvo V. Riikonen oli Libanonissa rauhanturvaajana puoli vuotta, joka esti hänen osallistumisensa useaan valtuuston kokoukseen Savonlinnassa.

Poissaolojeni syy ei ole mikään häpeällinen vaan kunniallinen tehtävä.

Teuvo V. Riikonen

– Poissaolojeni syy ei ole mikään häpeällinen vaan kunniallinen tehtävä. Rauhanturvaaminen on laissa määrätty tehtävä, Riikonen toteaa.

" Valtuustotyö on turhauttavaa"

Mikkelin kaupunginvaltuustossa istuva Markku Kakriainen poissaoloja kertyneen useita. Hän on ollut valtuuston kokuksista poiis seitsemän kertaa kuluneen kauden aikana. Kakriainen on Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja. Hän ei ole Mikkelissä ainut näin montaa kertaa kokouksista poissa ollut.

Hän kertoo poissaolojen syyksi työnsä liikkuvuuden. Kakriainen kehuu, että varavaltuutetut ovat täyttäneet tehtävänsä hyvin.

– Asiat on kuitenkin laitettava tärkeysjärjestykseen. Valtuustojen kokoukset ovat usein todella pitkiä ja asioita on ainakin tällä valtuustokaudella ollut liian paljon. Niissä puhutaan epäolennaisista asioista.

Kakriaisen mukaan valtuustoissa puututaan usein lillukanvarsiin. Mikkelin kaupunginvaltuustossa käsitellään liian suuria asioita, sellaisia ettei niihin voi paikallistasolta edes vaikuttaa.

– Valtuuston asioita tulisi jämäköittää. Pitäisi puhua enemmän siitä, miten Mikkeli hankkii elinvoimaa. Valtuustotyö tuntuu välillä turhauttavalta. Päätökset tulisi myös saada toimimaan operativiisen johdon kanssa.

Lue seuraavaksi