1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Maailman kuuluisin" afgaanityttö pidätettiin Pakistanissa

Valokuvaaja Steve McCurryn otos teki tuntemattomasta afganistanilaisesta teinitytöstä yhden kotimaansa tunnetuimmista ikoneista. Sittemmin aikuistunut kuvan tyttö, Sharbat Gula on pidätetty Pakistanissa väärennettyjen henkilöpapereiden vuoksi.

Valokuvaaja Steve McCurry kuvattuna maailmankuulun teoksensa 'Afghan Girl' (1985) vierellä restrospektiivinsä avajaisissa Santa Cruzissa, Teneriffalla, 13. maaliskuuta 2012. Kuva: Cristobal Garcia / EPA

Sharbatin kuva julkaistiin National Geographic-lehdessä  vuonna 1984. Se oli otettu pakolaisleirillä Pakistanissa. Lehden kansi on yksi julkaisun suosituimmista. Kuuluisuus ei kuitenkaan ole tuonut onnea kuvan kohteelle.

Pakistanin viranomaiset pidättivät Sharbat Gulan ja hänen aviomiehensä, koska he olivat oleskelleet Afganistanin naapurimaassa Pakistanissa väärennetyillä henkilöpapereilla. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, rangaistuksena voi olla jopa enimmillään 14 vuoden vankeus ja tuhansien eurojen sakot.

Karkotus sakkoja todennäköisempää

Afganistanin epävarmoja oloja paenneilla ei juurikaan ole mahdollisuutta maksaa jättisakkoja. Pakistanissa puolestaan vankilat ovat täysiä. Niinpä todennäköisempää on, että myös Sharbat karkotetaan takaisin kotimaahansa. Sama kohtalo on ollut tuhansilla hänen maanmiehillään. Pakistanissa on 1,4 miljoonaa rekisteröityä afgaanipakolaista. Tänä vuonna noin 350 000 pakolaista on palannut kotimaahansa.

Vihreät silmät paljastivat?

Alkuperäinen kuva teinityttö Sharbatista otettiin Afganistanin neuvostomiehityksen aikana. Silmät eivät kuitenkaan jättäneet amerikkalaista kuvaajaa Steve McCurrya rauhaan. Hän etsi kuvansa kohdetta Afganistanista ja Pakistanista 17 vuotta. Sharbat löytyi viimein kaukaisesta afgaanikylästä vuonna 2002.  Hänellä oli leipurimies ja kolme tytärtä.

Vihreät silmät kiinnittivät huomiota myös väärennetyssä henkilökortissa.