Isälle kahdeksan vuoden vankeustuomio Oulun insestitapauksessa

Oulun käräjäoikeus antoi keskiviikkoiltana tuomion julkisuudessa kohua herättäneestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ulkomaalaistaustaiselle miehelle langetettiin kahdeksan vuotta vankeutta.

seksuaalirikokset
Media ottaa kuvia Oulun käräjäoikeuden istuntosalissa lokakuussa 2016. Taustalla käräjätuomari.
Oulun käräjäoikeus antoi päätöksensä laajaa julkisuutta saaneessa insestitapauksessa keskiviikkoiltana kello 19 maissa.Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeus käsitteli keskiviikkona melkein kymmenen tuntia poikkeuksellista ja laajaa julkisuutta saanutta seksuaalirikosta.

Käräjäoikeus tuomitsi 51-vuotiaalle miehelle kahdeksan vuotta vankeutta. Maksimirangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kymmenen vuotta vankeutta.

Lisäksi käräjäoikeus velvoitti miehen maksamaan tyttärelleen 40 000 euroa vahingonkorvauksia kivusta, särystä ja kärsimyksestä. Tytär vaati 45 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut erityisen vahingollista, koska taustalla on ollut muun muassa lapsen ja isän luottamuksellinen suhde.

Mies käytti seksuaalisesti hyväkseen tytärtään yhdeksän vuoden ajan. Teot tapahtuivat Oulussa vuosina 1999–2008. Tytär oli tekojen alkaessa yhdeksänvuotias. Hän tuli useita kertoja raskaaksi, hänelle tehtiin useita raskaudenkeskeytyksiä ja hän synnytti isälleen myös lapsen.

Mies myönsi pääosin teot. Hän sanoi katuvansa tekoja. Hän halusi mielentilatutkimukseen, mutta käräjäoikeus katsoi, ettei ole perusteluja määrätä vastaajaa mielentilaan.

Mies määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitetaan Oulun vankilaan rangaistusta suorittamaan.

Lue myös:

Insestistä syytetty isä haluaa mielentilatutkimukseen – uhri vastustaa tutkimusta

Rikosoikeuden professori ihmettelee Oulun tapahtumia: Miten insesti voi mennä ohi viranomaisilta?