1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itsenäisyyttä haluava Katalonia taivuttelee Eurooppaa tuekseen – myös Suomessa

Suomessa vierailevan Katalonian ulkoministerin mielestä lisää epävakautta Eurooppaan tuo Espanja, ei Katalonia. Suomen suurlähetystö Madridissa joutui oikomaan Espanjassa syntyneitä tulkintoja separatistiulkoministerin vierailun luonteesta.

Katalonian ulkoministeri Raül Romeva Helsingissä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Katalonian aluehallitus on ulottanut voimakkaan tiedotuskampanjan itsenäistymisaikeistaan myös Suomeen. Katalonian ulkoministeri Raül Romeva valtuuskuntineen saapui keskiviikkona Suomeen epäviralliselle vierailulle.

– Tulee aika, jolloin Euroopan on otettava kantaa itsenäistymiseen. Siksi on hyvä, että Euroopassa tiedetään, mistä kaikki on saanut alkunsa, Romeva perustelee vierailua.

Hänet kutsui Suomeen eduskunnassa toimiva, kansanedustaja Simon Elon (ps) perustama Katalonia-ystävyysryhmä.

Tavoitteena itsenäistyminen ensi vuonna

Koillis-Espanjan Barcelonassa vaurasta Kataloniaa johtaa lähihistorian ensimmäinen avoimen itsenäisyysmielinen hallitus.

Aluehallitus aikoo järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä ensi syksynä. Espanja pitää hanketta perustuslain vastaisena. Äänestyksen laillisuus ei ole Romevan mielestä itse ongelma.

– Vaikka äänestys olisi laiton – mitä se ei ole – poliittinen ongelma meillä olisi silti. Vaikka meidät kaikki poliitikot laitettaisiin vankilaan, eihän se poista väittelyä eikä ihmisten halua osoittaa mieltään, Romeva sanoo.

Tällä hän viittaa siihen, että sadattuhannet katalonialaiset ovat viime vuosina lähteneet kaduille oman valtion puolesta aina syyskuun kansallispäivän aikaan. Tänä vuonna mielenosoitukset olivat hieman aiempaa pienempiä, ja itsenäistymisinto vaikutti hiipuneen.

Katalonialaisen CEO-mielipidemittauslaitoksen kyselyssä heinäkuussa 47 prosenttia kannatti itsenäistä Kataloniaa. 42 prosenttia vastusti sitä.

Raül Romeva oli mukana juhlimassa itsenäisyysmielisen Junts pel Sí -liittouman hyvää tulosta Katalonian aluevaaleissa syyskuussa 2015. Kuva: Alberto Estevez / EPA

Suurlähetystö joutui oikomaan vierailutulkintoja

Espanja ei ole katsellut hyvällä Romevan johtamaa kampanjointia eri Euroopan maissa. Katalonia pyrkii luomaan kuvaa itsestään valtiotoimijana, ja aluehallitus on muun muassa ilmoittanut avaavansa ensi vuonna useita edustustoja eri puolille Eurooppaa, Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Helsinkiin lähetystöä ei ole tulossa.

Myös Suomen suurlähetystö Madridissa joutui oikomaan Espanjassa syntyneitä tulkintoja siitä, että kyseessä olisi virallinen vierailu.

– Kansanedustajat ja muut suomalaiset asioivat kenen kanssa haluavat. Suomen hallitus, eduskunta tai muut viranomaiset eivät ole Romevan isäntiä, lähetystö kirjoitti tiedotteessaan viime perjantaina.

Espanjan suurlähetystö Helsingissä ei halunnut kommentoida vierailua Ylelle. Espanjaa kiinnostaa vierailussa vain se, että Suomi pysyy aiemmalla kannallaan eli että Katalonian kysymys on Espanjan sisäinen asia ja että vierailulla ei ole virallista luonnetta, Espanjan ulkoministeriön tiedotuksesta kerrottiin Ylelle.

Romeva selvitti keskiviikkona eduskunnan Pikkuparlamentin epävirallisessa yleisötilaisuudessa Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä. Kansanedustaja Elon mukaan ystävyysryhmä ei ota kantaa Katalonian itsenäistymishankkeeseen eikä tarkoitus ole edistää sitä. Ryhmä aikoo järjestää myös Espanjan keskusvallan edustajan kuulemisen Katalonian kysymyksestä.

Barcelonassa osoitettiin mieltä Katalonian kansallispäivänä 11.9.2016. Kuva: TONI ALBIR / EPA

"Viimeinen tarjous" Espanjalle

EU seuraa Espanjan ja Katalonian kiistaa tarkasti, koska se saattaa tuoda unioniin lisää epävakautta. Romeva myöntää, että Britannian EU-eron rampauttama EU on kriisissä jo ilman Kataloniaakin. Hänestä venettä keikuttaa kuitenkin Espanja, ei Katalonia.

– Saamme Madridista vastaamme vain uhkauksia, tuomioistuimia, haasteita oikeuteen ja painostusta. Euroopan ongelmia on myös se, että Espanjan demokratiassa on puutteita. Tässä ei ole kyse valtion lipuista tai hymneistä vaan perusoikeuksista.

Talouskriisistä toipuva Espanja on ollut kymmenen viime kuukautta ilman hallitusta. Ensi viikonloppuna konservatiivijohtaja Mariano Rajoyn vähemmistöhallitus todennäköisesti läpäisee luottamusäänestyksen. Hallitus on kuitenkin huteralla pohjalla.

Romevan mukaan Katalonia aikoo tehdä sille "viimeisen tarjouksen". Sen mukaan Espanjan keskusvallan kanssa neuvoteltaisiin kansanäänestyksen yksityiskohdista, kuten äänestyskysymyksen muotoilusta ja kansanäänestyksen tuloksen pätevyyteen vaadittavasta äänestysaktiivisuuden tasosta.

Samalla Katalonia urakoi lakipakettia, jonka avulla Espanjasta erkaneminen voitaisiin Katalonian mielestä tehdä laillisesti yksipuolisestikin. Rajoyn hallitus todennäköisesti pyrkii ampumaan lait alas vetoamalla niiden rikkovan perustuslakia.