Nyt voi ottaa toppavaatteet esiin: Talvi tulee isoon osaan maata tavallista aikaisemmin, ehkä jo ensi viikolla

Kun lokakuu ensi viikon alussa vaihtuu marraskuuksi, ollaan todennäköisesti yötä päivää pakkasella, kertoo Ylen meteorologi. Se tarkoittaa talvea.

Kotimaa
Ensilumi sienillä ja ruohikolla.
Marjukka Talvitie / Yle

Ylen meteorologi Henri Nymanin mukaan talvi tekee tuloaan tavallista aikaisemmin Etelä- ja Keski-Suomeen.

– Pitkän ajan ennusteet ovat jo pidemmän aikaa olleet tämän suuntaisia. Viikonlopun lähemmäs kymmenen lämpöasteen lauha jakso näyttäisi etelärannikolla jäävän lyhyeksi. Jäähtyminen alkaa lauantaina ja sunnuntaina.

Näyttää siis käyvän kuin syyskuussa, kun tuli pari matalapainetta, mutta ei sen enempää. Ensi viikolla Atlantille saattaa rakentua jälleen korkeapaine, mikä tarkoittaa vähitellen kylmempää säätä meille. Suursäätä on koko syksyn kuvannut sana rikkonainen.

– Kun marraskuulle päästään niin ollaan pakkasella yötä päivää suuressa osassa maata, Nyman kertoo.

Talvi tulee ennen aikojaan?

Mikäli pitkän ajan ennusteet toteutuvat, talvi on tulossa eteläiseen ja keskiseen osaan maata noin viikkoa, paria tavallista aikaisemmin.

– Ero varsinkin viime vuosiin on merkittävä. Talvi tuli viime vuonna kunnolla vasta tammikuussa.

Myös lumentulon todennäköisyys kasvaa, kun ilmamassat kylmenevät. Ennusteiden mukana matalapaine näyttäisi menevä eteläisen Suomen yli, ja pohjoispuolella sateet tulevat helposti lumena. Vielä on liian aikaista sanoa, missä tarkkaanottaen lunta lopulta sataa.

Meteorologi Henri Nyman muistuttaa, että kyse on pitkänajan ennusteista, joten ilmassa on paljon epävarmuutta. Kylmää pelkääville on sentään luvassa pientä lohtua:

– Kuka tietää, lauhaa voi hyvinkin tulla vielä joulukuussa.

infografiikka
Yle
infografiikka
Yle
infografiikka
Yle
infografiikka
Yle
infografiikka
Yle