Kruukkilan arvorakennukset remontoidaan moneen käyttöön Karstulassa

Karstulan kunta aikoo uusia ja kunnostaa maakunnallisesti arvokkaan Kruukkilan pihapiirin päärakennuksen ja renkituvan. Suunnitelmien pohjana on Kruukkilan alueen kehittämissuunnitelma. Rakennukset kunnostetaan muun muassa Artranta ry:n taiteilijaresidenssitoimintaan sekä kulttuuri-, koulutus- ja juhlakäyttöön.

kulttuuri
Kruukkila halutaan kunnostaa monipuoliseen käyttöön.
Kruukkila halutaan kunnostaa monipuoliseen käyttöön.Arvo Vuorela / Yle

Remontissa kunnostetaan etenkin Kruukkilan yläkerta. Lisäksi sisäänkäyntien yhteyteen rakennetaan inva-luiskat ja uusitaan ilmanvaihto ja talotekniikkaa. Urakkaan kuuluu myös päärakennuksen noin 30 oven maalaaminen.

Muutos- ja kunnostustöiden kustannusarvio on 135 000 euroa. Kunnanhallitus hakee Viisari ry:ltä vastaavaa summaa hankkeen toteuttamiseen.

Kruukkilan tilan juuret juontavat vuoteen 1723 ja Krookin sukuun. Kunta osti keskustassa sijaitsevan tilan rakennuksineen 1984. Nykyinen 1800-luvun puolivälin pihapiiri on maakunnallisesti arvokas yhtenäinen maatilan talouskeskus. Kruukkila on ollut Karstulassa edelläkävijä monissa maatalouteen liittyvissä asioissa. Talon viimeiset asukkaat olivat Sirkka ja Ukko Karstu.

Kaksikerroksinen hirsinen pohjalaispiirteinen päärakennus on valmistunut 1858. Se on saanut vaikutteita kaupunki- ja kartanorakentamisesta. Pihipiiriin kuuluvat lisäksi renkitupa, aitta, sauna ja maakellari.

Kruukkilan päärakennus on valmistunut 1858.
Kruukkilan päärakennus on valmistunut 1858.Arvo Vuorela / Yle

Kaksion kokoinen tupa

Päärakennuksen pinta-ala on 400 neliöä. Alakerrasta löytyy muun muassa 59 neliöinen tupa, keittiö, 45 neliöinen ruokasali ja 17 neliöinen sivusali. Yläkerrassa on neljä makuuhuonetta, 46 neliöinen tupa, keittiö ja kaksi aulaa. Yläkertaan rakennetaan kaksi suihkukaappia.

Päärakennusta pintaremontointiin 1990-luvun alussa ja taloon tehtiin keittiö sekä WC-tilat ala- ja yläkertaan. Talo siirtyi kulttuuritoimen juhla-, tilaisuus- ja kokouskäyttöön. Käyttöä olikin alkuvuosina kohtalaisesti. 2000-luvun alussa päärakennuksessa aloitti mielenterveyskuntoutujien päivätoimintakeskus, väentupa. Tarkoitus oli, että väentuvan yhtenä tehtävänä olisi huolehtia talon ylläpidosta ja mahdollisesti juhlatilaisuuksien järjestelyistä. Ajatus ei kuitenkaan toteutunut.

Kruukkilan renkitupa on ollut käyttämättömänä pitkään. 2000-luvun alussa siitä purettiin vanhoja rakenteita ja 2012-2014 sen katto ja ulkoverhous uusittiin. Sisätilat ovat rakentamattomat.

Kruukkilassa järjestetään jatkossa entistä enemmän juhlia, kokouksia ja konsertteja.
Kruukkilassa järjestetään jatkossa entistä enemmän juhlia, kokouksia ja konsertteja.Arvo Vuorela / Yle
Vellikello aitan katolla kutsui aikoinaan väen pelloilta syömään.
Vellikello aitan katolla kutsui aikoinaan väen pelloilta syömäänArvo Vuorela / Yle
Vanha pelargonia Kruukkilanikkunalla.
Vanha pelargonia Kruukkilanikkunalla.Arvo Vuorela / Yle