Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta

Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Aamu-tv
Serko Rantanen ja Joonas Hämäläinen
Serko Rantanen ja Joonas Hämäläinen kirjoittivat kirjan siitä, miten lapsiperheiden ruoanlaitosta tehdään hauskaa.

Ruuanlaitto ja kaupassa käynti ovat monessa lapsiperheessä ikävä velvollisuus ja pakollinen paha. Keittiömestari Serko Rantanen ja ruokamies Joonas Hämäläinen kertoivat Ylen aamu-tv:ssä omat vinkkinsä mukaviin kokkaushetkiin.

Serko Rantanen toteaa, ettei hän itsekään kokkaile joka päivä. Annoksia voi pakastaa viikonloppuna ja hyödyntää ruuanlaitossa pitkin viikkoa.

Serkon aamiaismurot

60 g kookoslastuja

60 g kurpitsansiemeniä

60 g auringonkukansiemeniä

60 g pekaanipähkinöitä

60 g parapähkinöitä

60 g pinjansiemeniä

40 g cashewpähkinöitä

40 g manteleita

1 dl kookosvettä

1 rkl juoksevaa hunajaa

Murskaa kevyesti, esimerkiksi veitsellä, kaikki siemenet ja pähkinät, laita kulhoon. Sekoita kookosvesi ja hunaja, ja kaada pähkinä-siemenseoksen päälle uunipellille ja kuivaa 100-asteisessa kiertoilmauunissa reilun tunnin ajan, kunnes seos on kuivaa. Ilman kiertoilmaa kuivausaika on 3-4 tuntia. Voit puolessa välissä vähän sekoittaa muorja, jotta seos kuivaa tasaisesti. Ota pelti uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Säilytä tiiviissä lasipurkissa. Tarjoile esimerkiksi kefiirin ja kotimaisten marjojen kanssa.

Burgundinpata:

800 g naudan sisäpaistia

150 g pekonia

2 porkkanaa

100 g herkkusieniä

2 valkosipulinkynttä

rypsiöljyä

1 rkl voita

1 rkl tomaattipyreetä

4 dl punaviiniä

1 dl säilyketomaatteja

4 dl lihalientä

1 dl hillosipuleita

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

suolaa

Poista lihasta kalvo ja leikkaa liha noin 2 cm kuutioiksi. Pilko pekoni. Pese, kuori ja pilko porkkanat, leikkaa putsatut herkkusienet lohkoiksi ja hienonna kuorittu valkosipuli. Kuumenna öljy laakeassa, uuninkestävässä padassa liedellä. Ruskista lihapalat ja pekoni kauttaaltaan, lisää voi, tomaattipyree, porkkanat, sienet ja valkosipuli. Anna ruskistua vielä noin 5 minuuttia. Kaada päälle punaviini ja anna hautua, kunnes nesteen määrä on vähentynyt puoleen. Lisää säilyketomaatit, lihaliemi, hillosipulit ja mausteet. Sekoita. Laita kansi päälle ja hauduta vielä 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Voisilmäpulla:

Taikina:

5 dl kylmää täysmaitoa

50 g tuorehiivaa

16 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

2,5 dl sokeria

1 rkl jauhettua kardemummaa

2 tl suolaa

250 g voita

Päälle:

1 kananmuna voiteluun

200 g voita

1 dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

Sekoita yleiskoneen kulhossa kylmä maito ja hiiva. Lisää 1/3 jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä leivinliinalla peitettynä 2 tunnin ajan.

Lisää taikinan joukkoon munat, sokeri sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhoista ja vaivaa yleiskoneella 2-nopeudella, kunnes taikina on tasaista. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi ja vaivaa 15 minuuttia pienemmällä nopeudella. Taikinan pitäisi jäädä hieman yleiskoneen pohjaan kiinni, mutta mikäli taikiknan koostumus ei ole oikea, lisää tarvittaessa kylmää maitoa tai jauhoja.

Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja taputtele taikinasta kaikki ilmat pois. Jaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyörittele palloiksi. Laita pallot leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota leivinliinalla peitettyinä kaksinkertaisiksi.

Riko kananmuna lasiin ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Kuutioi voi. Sekoita keskenään sokeri ja vehnäjauhot. Voitele pullat munalla ja leikkaa saksilla ristiviillot niiden pintaan. Upota jokaiseen pullaan voikuutio ja ripottele päälle sokeri-vehnäjauhoseosta. Paista 180-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Pullat ovat parhaimmillaan, kun ne ovat saaneet kauniin värin, mutta ovat juuri ja juuri kypsiä.