Hyppää sisältöön

Mika Lintilä on uusi elinkeinoministeri

Keskusta on valinnut uudeksi elinkeinoministeriksi Mika Lintilän. Lintilä löi äänetyksessä varapuhemies Mauri Pekkarisen niukasti.

Keskustan tiedotustilaisuus uudesta elinkeinoministeristä.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että uudeksi elinkeinoministeriksi nousee keskustan Mika Lintilä.

Keskusta on valinnut uudeksi elinkeinoministeriksi Mika Lintilän. Keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous joutui äänestämään puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän esityksestä. Lintilän vastaehdokkaana oli varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Lintilä voitti äänestyksen luvuin 37–33. Uusi elinkeinoministeri aloittaa tehtävässään vuodenvaihteessa. Nykyinen ministeri Olli Rehn siirtyy Suomen Pankkiin.

Lintilä kiitti luottamuksesta

Tuleva ministeri oli tiukasta äänestyksestä huolimatta ilmeisen tyytyväinen. Lintilä myöntää, että ministeriys on jokaiselle kansanedustajalle luonteva tavoite. Lintilä kiitti paitsi pääministeriä esityksestä myös kokousta saamastaan tuesta.

Kuvassa tuleva elinkeinoministeri Mika Lintilä
Tuleva elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi valintaansa tuoreeltaan.

– On myös hyvä, että voin nyt pari kuukautta perehtyä ministeriön tehtäviin, kun Olli Rehn hoitaa tehtävää vuoden loppuun.

– Mitään varaministerijärjestelmää ei ole, Lintilä vakuutti valintansa jälkeen.

– Eikä kisällejä, säesti pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä.

"Papat liikkeellä"

Jo ennen kokouksen alkua eduskunnan käytävillä liikkui huhu, että Lintilää koskeva esitys kirvoittaisi vastaehdotuksen Mauri Pekkarisen valinnasta. Varapuhemies Pekkarinen toimi elinkeinoministerinä vuosina 2007-2011.

– Siellä ovat nyt papat liikkeellä, kuului eräs arvio kokouskäytävällä.

Sipilä vahvistaa saaneensa tiedon Pekkarisen ehdokkuudesta etukäteen.

– Minulta suorastaan kysyttiin lupaa siihen, joten en pidä äänestystä minään epäluottamuslauseena, Sipilä kommentoi.

– Äänestäminenhän on suorastaan keskustalainen perinne.

Pekkarinen pohti ehdokkuutta yön yli

Varapuhemies Mauri Pekkarinen kertoo harkinneensa ehdokkuuttaan vielä aamulla.

– En vielä eilen illansuussa voinut kuvitellakaan, että lähtisin ehdolle. Mutta myöhään illalla, kun tieto puheenjohtajan esityksestä oli valunut, alkoi eduskuntaryhmästä kerta kaikkiaan tulvia vaatimuksia ehdokkuudesta.

– Päätöksen tein tänä aamuna.

Pekkarinen paljastaa itse soittaneensa vielä aamulla Juha Sipilälle.

– Puolueen puheenjohtaja oli reilu ja sanoi, että kyllä minä voin lähteä, jos porukka kerran niin katsoo. Niinpä lähdin ja asia meni äänestykseen, joka oli yllättävän tiukka, Pekkarinen naurahtaa.

Itse kokouksessa Pekkarisen valintaa esitti edustajatoveri omasta eli Keski-Suomen vaalipiiristä, Aila Paloniemi.