Yli 400 000 suomalaista elää alle minimibudjetin

THL:n mukaan kaikissa talouksissa perusturva ei vieläkään riittää minimibudjetin mukaiseen elintasoon, vaikka perusturva on viime vuosina parantunut.

Kotimaa
Äiti lapsi sylissä katselee ikkunasta ulos.
Tulojen jääminen alle minimibudjetin on yleisintä yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, opiskelijoilla ja työttömillä.Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisista noin 8 prosentin eli 440 000:n tulot alittavat minimibudjetin, selviää tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) raportista. Yksinasuvan minimibudjetti ilman asumismenoja on THL:n mukaan 600–669 e/kk iästä riippuen.

Tulojen jääminen alle minimibudjetin on yleisintä yksinasuvilla, yksinhuoltajilla, opiskelijoilla ja työttömillä.

THL:n mukaan kaikissa talouksissa perusturva ei riitä kohtuulliseen minimibudjetin mukaiseen elintasoon, vaikka perusturvan riittävyys on parantunut 2011–2016. Yksin vuokralla asuvan, vähimmäismääräistä sairauspäivärahaa saavan tai perustyöttömyyspäivärahan varassa olevan käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen ovat 71 prosenttia minimibudjetista.

Takuueläkeläisen tulot sen sijaan ovat minimibudjettia hieman suuremmat.

Noin 12 prosenttia eli 660 000 suomalaista elää puolestaan suhteellisessa köyhyydessä eli heidän tulonsa alittavat EU:n suhteellisen köyhyysrajan.

Sekä suhteellisen köyhyyden että minimibudjettiköyhyyden ennustetaan pysyvän samalla tasolla vuonna 2016 kuin viimeisimmän tilastotiedon mukaan vuonna 2014.