Hiihtojuhlan teko alkoi motoilla ja kaivinkoneilla: maakuntaviestiladut valmistuvat Vetelissä

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin latupohjat alkavat olla hyvällä tolalla.

Maakuntaviesti
Kuvassa Vetelin maakuntaviestipaikka lokakuussa 2016
Minna Mustonen / Yle

Maakuntaviesti hiihdetään loppiaisena Vetelissä, jos sääolot ovat suotuisat. Latujen syntymiseksi ovat urakoineet metsä- ja kaivinkoneet: motot kaataneet puita, kaivinkoneet tehneet pohjaa ja rekat tuoneet maaata ja vieneet kiviä pois.

– Meiltä ei löytynyt tarpeeksi leveää baanaa, joten jouduttiin tekemään uutta pohjaa ja parantelemaan vanhaa. Uudet ladut alkavat olla aika hyvällä tolalla, kehaisee vapaa-ajan ohjaaja Satu Koski.

Meiltä ei löytynyt tarpeeksi leveää baanaa, joten jouduttiin tekemään uutta pohjaa ja parantelemaan vanhaa.

vapaa-ajan ohjaaja Satu Koski

Uusi väylä on parhaimmillaan 12 metriä leveää. Kosken mukaan maasto on hiihtäjillä mukavaa: nousua ja laskua löytyy, mutta lenkki ei ole liian haastava. Myös yleisö pääsee hyvin seuraamaan maakuntaviestin etenemistä.

Lumitilanteeseen järjestäjä voi vaikuttaa vain osin. Ensin Vetelissä tehtiin päätös, ettei lunta tykitetä. Sittemmin päätös pyörrettiin hiihtäjien toiveesta, jotta viestin toteutuminen loppiaisena olisi lähempänä. Tykitys alkaa heti, kun pakkasta on tarpeeksi.

Talkoolaisia tarvitaan lisää

Viesti on aina sään armoilla, ja torstaina onkin tarkoitus päättää varapäivästä, jos lumenpuute tai kova pakkanen pakottaisivat siirtämään tapahtuman loppiaiselta.

Varapäivän löytäminen on hankalaa, sillä hiihtäjillä kisoja riittää. Toisaalta myös talkoolaisille on tavallista kovempi tarve; järjestetäänhän Vetelissä helmikuussa hiihtosuunnistuksen SM-kisat, ja talkooporukka on näissä tapahtumissa lähes sama.

Vetämässä on myös anomus valtatie 13:n katkaisemiseksi maakuntaviestin ajaksi.

Tapahtumaan tarvitaan talkoolaisia 300–400, ja rekrytointi on vielä kesken. Tehtäviä on monenlaisia järjestyksenvalvonnasta keittiöön ja lumenajoon.

– Kaikki innokkaat otetaan vastaan, innostaa Koski.