10 vinkkiä Helsingin kirjamessuille – tapaa pohjoismaisia kirjallisuustähtiä tai kokeile jälki-istuntoa

Helsingin kirjamessuilla on ohjelmaa aamusta iltaan. Poimimme kymmenen tapahtumaa tai kirjailijaa, jotka kannattaa bongata.

kulttuuri
Helsingin kirjamessut.
Helsingin kirjamessut.Jarno Kuusinen / AOP

Linn Ullmann on norjalainen kirjailija, jonka uusin teos Rauhattomat on ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Linn Ullmann
Linn Ullmannin uusin teos kuvaa perhesuhteita.Like

Kirja kertoo perhesuhteista, jotka kuvaavat ilmiselvästi Ullmannin omaa perhepiiriä ja kuuluisia vanhempiaan. Elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin ja norjalaisen näyttelijän Liv Ullmannin tytär kirjoittaa vanhemmistaan nimettöminä, jotta romaani antaisi enemmän tarttumapintaa kaikille lukijoille.

Messuilla voi kohdata lähes kaikki kotimaiset kirjailijat, jotka ovat julkaisseet tämän vuoden aikana teoksia. Syvällisempään kanssakäymiseen kirjailijan ja muiden lukijoiden kanssa pääsee lukupiireissä. Tänä vuonna lukupiireissä on mukana muun muassa Rosa Meriläinen ja Juha Itkonen.

Kollaasi kuudesta kirjailista.
Messuilla esiintyypaljon kotimaisia kirjailjoita.Elena Seibert, Stefan Bremer, Katja Lösönen, Jouni Harala, Pekka Holmström

*Anders Rydell *on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Hän on paneutunut vähän tutkittuun aiheeseen, natsien kirjavarkauksiin. Taiteen ryöstely on ollut paljon esillä ja sitä on tutkittu, mutta kirjat ovat jääneet vähälle huomiolle. Natsihallinnon aikana Euroopassa tuhottiin tuhansittain kirjat. Kirjallisuudella oli tärkeä rooli natsien ideologiassa, sillä heidän pyrkimyksenään oli luoda oma kaanon.

*Ingrid Flygare *on ruotsalainen lastenkirjojen kuvittaja. Hän on luonut myös oman hevoskirjasarjan perheen pienimmille. Ruotsissa ratsastusharrastajien määrä on toista luokkaa kuin Suomessa, ja se näkyy myös hevoskirjailijoiden määrässä.

*150-vuotiasta kansakoulua *voi juhlia Kirjamessuilla vaikkapa jälki-istunnolla tai aamunavauksella. Messuilla on Pukstaavi-museon näyttely, jossa voi kokeilla, miten ryhdikkäästi vanhan ajan pulpeteissa pitikään istua. Messujen ohjelmassa on paljon keskustelua sivistyksestä ja koulutuksesta.

Lena Andersson on tämän hetken arvostetuimpia ruotsalaiskirjailijoita. Hänen romaaninsa ovatlöytäneet myös Suomessa vankan lukijakunnan. Kotimaassaan Andersson tunnetaan teräväsanaisena yhteiskuntakriitikkona.

Lena Andersson
Lena Andersson on Ruotsissa tunnettu terävistä kolumneistaan.Siltala

Vanhojen kirjojen huutokauppa. Sunnuntaina messuilla on kaupan arvokkaita vanhoja kirjoja. Vaikka itse ei aikoisi hankkia arvokirjoja, on mielenkiintoista seurata, millaisten kirjojen hinta kohoaa, ja mistä käydään kamppailua.

Don Rosa on tunnettu yhdysvaltalainen Ankka-piirtäjä, joka vierailee usein Suomessa. Täällä Aku Ankalla on yhä paljon lukijoita. Don Rosa on tunnettu tarkoista historiallisista viittauksista, mutta kaikki eivät pidä hänen kynänjäljestään.

*Minäkö kirjailijaksi? *Jos kirjan kirjoittaminen on poltellut, messuilla voi tavata kustantajia neuvontapisteessä. Heidän kanssaan voi keskustella ja jatkojalostaa ideaa omasta kirjasta.

Mitä Cheek tekee kirjamessuilla? Tänä vuonna messuilla on otettu huomioon entistä enemmän nuoret. Cheek ei ole ainut pop-tähti messuilla, sillä moni artisti on julkaissut elämäkerran tänä syksynä

Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa 27.10 –30.10.