1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa keskussairaala ristittiin hyvinvointikeskukseksi – "Ei täytä hallintolain vaatimusta selkeästä kielestä"

Ensi vuoden alussa Mikkelin keskussairaalan ja monen eteläsavolaisen terveyskeskuksen nimi muuttuu hyvinvointikeskukseksi.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Mikkelin keskussairaala.
Petri Vironen / Yle

Ensi vuoden alusta alkaen Mäntyharjulla, Juvalla ja Kangasniemellä ei asioida enää terveyskeskuksissa vaan hyvinvointikeskuksissa. Myös Mikkelin keskussairaala saa rinnakkaiseksi nimekseen Mikkelin hyvinvointikeskuksen. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymään eli Essoteen kuuluvissa pienemmissä kunnissa taas asioidaan hyvinvointiasemilla.

Uusien nimien julkistaminen on herättänyt alueen asukkaissa voimakasta vastarintaa. Sanomalehtijuttujen kommenteissa (siirryt toiseen palveluun) ja Facebookin keskusteluryhmissä hyvinvointikeskus-nimeä pidetään harhaanjohtavana ja keskussairaalan yhteydessä jopa irvokkaana. Syöpäsairas ihminen haluaa käydä hoidossa jatkossakin nimenomaan sairaalassa, ei hyvinvointikeskuksessa.

Kotimaisten kielten keskus on Etelä-Savossa tapahtuvasta nimenmuutoksesta tyrmistynyt. Hyvinvointi-sanaa on perinteisesti käytetty eri merkityksessä, viittaamassa esimerkiksi jalkahoitoon tai kauneudenhoitopalveluihin.

– Meidän tulkintamme mukaan tämä ei täytä hallintolain vaatimusta selkeästä, asiallisesta ja ymmärrettävästä kielestä, sanoo erityisasiantuntija, nimistönhuoltaja Ulla Onkamo.

Hyvinvointia käytetään myös kiertoilmauksena

Onkamon mukaan hyvinvointipalveluilla on vasta viime vuosina alettu viitata sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluihin. Taustalla on hänen uskoakseen se, että erilaiset kiertoilmaukset ovat ylipäätään yleistyneet: vanhuksista puhutaan senioreina ja talouden leikkauksista tuottavuusohjelmina.

– Sieltä se kai osin kumpuaa, että halutaan peitellä ikävänkuuloisia asioita, Onkamo sanoo.

Essoten johtaja Risto Kortelainen puolustaa uutta hyvinvointikeskus-nimeä vetoamalla kuntalakiin. Lain ensimmäisessä pykälässä sanotaan, että "kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa".

– Jos ollaan ihmisen sairautta parantamassa ja varmasti lääketieteellisen hoidon ja sairaanhoidon lähtökohta on parantaminen, niin sehän edistää mitä suurimmassa määrin hyvinvointia, Kortelainen sanoo.

Hän painottaa, että Mikkelissä keskussairaalaa voi edelleen kutsua myös vanhalla nimellä. Hyvinvointikeskus liittyy sairaalan yhteydessä enemmän muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joita samalle kampukselle tullaan kokoamaan.

Lyhyt nimi ei aina ole parempi kuin pitkä nimi

Toinen perustelu liittyy nimen pituuteen. Hyvinvointikeskus on lyhyempi sana kuin sosiaali- ja terveyskeskus, joka kertoisi tarkasti, mistä on kyse.

Kotuksen erityisasiantuntija Ulla Onkamon mukaan organisaation nimeen ei voi eikä tarvitse mahduttaa kaikkia organisaation tarjoamia toimintoja.

– On parempi kuvata vain ydintoiminnot, ja tiedottaa, mitä muita palveluita on saatavilla. Kannattaa aina pyrkiä lyhyisiin nimiin, mutta ei ymmärrettävyyden kustannuksella, Onkamo sanoo.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveyskeskus olisi huomattavasti parempi nimi kuin hyvinvointikeskus. Toinen mahdollisuus olisi säilyttää vanha nimi terveyskeskus ja tiedottaa, että sieltä saa jatkossa myös sosiaalipalveluita.

– Terveyskeskus ja terveysasema se on ovat kuitenkin kansalaisille tuttuja ja toimivia sanoja, sanoo Onkamo.

Tulisiko nimet jatkossa hyväksyttää Kotuksella?

Erityisasiantuntija Ulla Onkamon mukaan hyvinvointi-sanan käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymien nimissä. On esimerkiksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Jos halutaan tiivis nimi, Onkamo ehdottaa tilalle peruspalvelukuntayhtymää.

Terveyskeskusten ja -asemien tapaisia hyvinvointikeskuksia ja hyvinvointipisteitä löytyy jo Oulusta. Tampereen Tesomalle taas rakentuu hyvinvointikeskus, jonne siirtyy niin terveydenhuollon palveluita kuin kirjasto ja nuorisokeskus.

Saman nimen käyttö eri tavoin eri puolilla Suomea sekoittaa palvelujen käyttäjiä.

– Jos Mikkelissä hyvinvointikeskus tarkoittaa sairaalaa mutta Oulussa suppeampaa terveysasemaa, niin siinä voi tulla aika paljon väärinkäsityksiä. Kansalainen on ihan sekaisin, että mitä nämä erilaiset hyvinvointikeskukset, -asemat ja -pisteet lopulta ovatkaan, kun rinnalla on vielä kaupallisia palveluita, joiden nimissä hyvinvointi-sanalla viitataan hyvin erilaiseen toimintaan, Onkamo kuvaa.

Tästäkin syystä Kotimaisten kielten keskusta miellyttäisi nimien tiukempi säätely. Kotuksen nimistönhuolto on jo pitkään ajanut Suomeen paikannimilakia, jolla turvattaisiin paikannimien yhdenmukainen käyttö hallinnollisissa yhteyksissä.

– Yhtenä mahdollisuutena on, että paikannimilaissa voitaisiin säätää myös viranomaisten nimistä, sanoo erityisasiantuntija Ulla Onkamo.

Esimerkiksi kuntajakolain mukaan kunnan nimestä on pyydettävä lausunto, jos kunnalle ollaan ottamassa ihan uusi nimi.

Lue seuraavaksi