1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaatteet

Naiset luulevat olevansa isompia kuin oikeasti ovat

Päälle puetaan suuria vaatteita, koska oman koon tunnistaminen on hankalaa. Vaikeammaksi tilanteen tekee se, että vaatteiden koot vaihtelevat hyvin paljon.

vaatteet
Erivärisiä ja mallisia farkkuhousuja mallinukkejen päällä.
Pukeutumisneuvojan mukaan farkuissa oikean koon tietää siitä, että farkut tuntuvat sovittaessa liian pieniltä. Hotli Simanjuntak / EPA

Naiset kulkevat tyypillisesti reilun kokoisissa vaatteissa. Emme tunne omaa vaatekokoamme, emme tunne sitä alusasuissa emmekä tunne sitä juhlapukeutumisessa saatikka farkkuosastolla, sanoo pukeutumisneuvoja Minna Arola Kajaanin Sokoksesta.

– Kuvittelemme itsemme aina isommiksi mitä olemme, joten ostamme turhan suuria vaatteita. Mielestäni asun pitäisi olla istuva ja korostaa naisellisia muotoja. Jos valitsemme juhlapuvuksi hyvin väljän, telttamaisen asun, kokonaisuus ei ole välttämättä naisia imarteleva.

Arolan mukaan miehet tuntevat naisia paremmin oman kokonsa.

– Miehet pysyvät aika hyvin omissa mitoissaan. Usein miehet tulevat ostamaan esimerkiksi uusia farkkuja se sama farkkulappu mukanaan, mikä koko on ollut ehkä kymmenen vuotta sitten.

Oikean kokoinen vaate istuu päälle kauniisti, se ei kiristä tai ole liian suuri.

Satu Nissi-Rantakömi

Turhan suuria vaatteita voidaan hankkia myös tottumuksen tai mukavuuden takia. Esimerkiksi farkuissa mukavuustekijä on kuitenkin huonoin vaihtoehto, Arola sanoo.

– Sanon usein naisille, että jos farkku tuntuu sovittaessa mukavalta, niin silloin koko on väärä. Se on ehdottomasti vaihdettava pienempään kokoon, jopa kaksi numeroa pienempään. Farkuissa oikean koon löytää siten, että farkut tuntuvat sovittaessa liian pieniltä, koska farkut venyvät käytössä.

Kokoluokitus voi vaihdella maittain

Oman vaatekoon löytämistä voi vaikeuttaa se, että mitoitus vaihtelee eri tuotemerkeillä, sanoo standardisointipäällikkö Satu Nissi-Rantakömi Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä. Koot voivat olla erilaisia myös eri maissa.

– Varsinkin verkkokaupassa, kun tuotteita voi tilata globaalisti mistä vain, kuluttajan kannattaa tarkistaa verkkosivuilla annettu opastus kunkin koon mitoista. L-kokoinen kotimainen vaate on usein aivan erikokoinen kuin L-koko vaikkapa Italiassa.

Ikinä ei passaa ruveta kehumaan sellaista kokoa tai asua, mikä ei ole hyvännäköinen.

Minna Arola

Nissi-Rantakömin mukaan vaatteet kaavoitetaan ja mitoitetaan aina sitä kohderyhmää ajatellen, joille ne on suunniteltu. Kokoluokituksiin vaikuttaa myös se, kuinka laajasti ja kansainvälisesti merkkiä myydään.

– Kokomerkintä vaihtelee myös maittain, sillä esimerkiksi pohjoismaissa olemme keskimäärin isokokoisempia kuin Etelä-Euroopassa. Suomalaissa tuotteissa otetaan yleensä huomioon mitoitus, joka sopii suomalaiselle kuluttajalle, Nissi-Rantakömi kertoo.

Pukeutumisneuvoja Minna Arola.
Pukeutumisneuvoja Minna Arola rohkaisee asiakkaitaan käyttämään selkeästi vartalon mukaisia ja oman kokosia vaatteita.Tiia Korhonen / Yle

Oikean kokoinen vaate istuu päälle kauniisti, se ei kiristä tai ole liian suuri eikä jää "pussittamaan" ja vyötärö asettuu oikealle kohdalle, Nissi-Rantakömi sanoo. Vaatteessa on mukava olla ja siinä voi myös liikkua vaivatta.

– Eroja istuvuuden suhteen on myös kaavoituksessa. Jotkut tuotteet on voitu tarkoituksella kaavoittaa hyvin pienillä väljyysvaroilla kuten esimerkiksi naisten kotelomekko tai muu juhla-asu. Tällöin tuotteen ei ole tarkoituskaan olla väljä. Toiset tuotteet ovat taas tarkoituksella suunniteltu ison ja väljän näköiseksi käyttäjälle.

Vaatteiden kokomerkintästandardi on parhaillaan uusittavana (siirryt toiseen palveluun). Nissi-Rantakömin mukaan standardin työstäminen on vielä kesken ja lopullinen äänestys on todennäköisesti ensi vuoden puolella.

– Uusinnalla pyritään saamaan standardista paremmin kaikille soveltuva. Tarkoituksena on nimenomaan vähentää kokomerkintöjen eroavuuksia eri maiden välillä.

Laihtunut verhoutuu yhä säkkiin

Pukeutumisneuvoja Minna Arolan mukaan lihominen ja laihtuminen muuttavat ihmisen omaa vartalokuvaa niin paljon, että myös silloin oikean vaatekoon löytäminen voi olla hankalaa.

– Vaikka ihminen olisi laihtunut 10 tai 20 kiloa, hän ei rohkene laittaa tyköistuvaa asua päälleen mekoista puhumattakaan. Hänellä on edelleen sellainen tunne, että väljä ja säkkimäinen vaate on ainoa, mikä minulle istuu.

Vaatekaupan muotinukkeja.
Moni nainen ostaa omaa kokoaan suurempia vaatteita, vaikka mallinuken päällä tyköistuva mekko on imarteleva.Tiia Korhonen / Yle

Siinä tapauksessa ammattilaisten on rohkaista asiakasta käyttämään oman kokoisia vaatteita, Arola sanoo.

– On kysyttävä rehellisesti, kokeillaanko seuraavaa kokoa oli se sitten suurempi tai pienempi. Ikinä ei passaa ruveta kehumaan sellaista kokoa tai asua, mikä ei ole hyvännäköinen. Uskoisin, että asiakkaat myös arvostavat sitä.

Arolan mukaan oman vaatekoon tunteminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on myös katsoa vartalostaan kauneimmat kohdat ja pyrkiä korostamaan niitä vaatteilla.

– Säkkikin näyttää hyvältä sellaisen ihmisen päällä, jolla on hyvä itsetunto. Vaatteita ja varsinkin alusasuja kannattaa aina sovittaa, peilikuva kertoo kyllä sen, onko tullut valittua oikea koko.

Lue seuraavaksi